Geros žinios: nauja vėžio gydymo terapija padeda 90% pacientų  (2)

Pirmieji naujos vėžio gydymui skirtos terapijos, kuri „apmoko“ kūno imuninę sistemą kovoti su vėžiu, bandymai mokslininkams suteikė nepaprastai daug vilčių. Daugiau negu 90 proc. nepagydomų leukemija sergančių pacientų gydomi šia terapija pasiekė remisiją – jų simptomai visiškai išnyko.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Geros naujienos buvo paskelbtos Amerikos mokslo vystymosi asociacijos (American Association for the Advancement of Science's) metiniame susitikime Vašingtone.

Frredie Hutchinsono vėžio tyrimų centro mokslininkų grupės vadovas profesorius Stanley Riddellas pranešė, kad terapija buvo išbandyta su 35-iais ūmine limfoblastine leukemija sergančiais pacientais, kuriems kiti gydymo būdai nepadėjo ir kuriems buvo likę gyventi vos 2–5 mėnesiai.

Bandymų metu tam tikros imuninės sistemos ląstelės – baltieji kraujo kūneliai, vadinami „žudančiais t-limfocitais“ – buvo paimti iš šių pacientų.

Tuomet tyrėjai genetiškai modifikavo ląsteles, „prisegdami“ prie jų tam tikras molekules, kad jos imtų taikytis į naują taikinį – ūminę limfoblastinę leukemiją ir jos pažeistas ląsteles.

„Šio proceso metu T-limfocitai yra genetiškai perprogramuojami, kad ieškotų, atpažintų ir sunaikintų paciento vėžines ląsteles. Pacientai, su kuriais išbandėme terapiją, buvo tie, kuriems kiti metodai nebegalėjo padėti. Vos viena šios terapijos dozė leido daugiau negu 90 proc. iš šių pacientų pasiekti visišką remisiją: pažeistų leukemijos ląstelių tyrimai neberanda“, – BBC sakė S.Riddelas.

Visgi vienas vėžio ekspertas sakė BBC, kad daug specialistų dar negali įvertinti tyrimo reikšmės, nes tyrimo duomenys dar nėra paviešinti. Be to, septyniems iš naujuoju metodu gydytų pacientų pasireiškė toks sunkus citokinų išsiskyrimo sindromas, kad jiems prireikė intensyvios priežiūros, o dar du pacientai mirė.

Nors mažesnę negu 10 proc. tikimybę patirti sunkų šalutinį poveikį galima pateisinti, kai kalba eina apie mirtiną ligą, tokie šalutiniai poveikiai vis dėlto yra daug stipresni negu taikant įprastinius leukemijos gydymo metodus, tokios kaip chemoterapija ar radioterapija.

Be to, tokio tipo terapija gali būti panaudota gydant kraujo vėžį, bet vis dar neaišku, ar ji pasiteisintų gydant, pavyzdžiui, krūties vėžio auglius.

Jungtinės Karalystės vėžio tyrimų centro atstovas daktaras Alanas Worsley BBC sakė, kad šis tyrimų laukas labai jaudina, tačiau kol kas žengtas tik mažas žingsnis.

„Daugeliu atvejų standartiniai kraujo vėžio gydymo metodai yra gana efektyvūs, tačiau šis metodas gali padėti tiems retiems pacientams, kuriems įprasti metodai nepadeda. Didžiausias iššūkis dabar yra pasiekti, kad šis metodas padėtų kovoti su kitomis vėžio formomis, vėžiu, užkrečiančiu audinius“, – sakė A.Worsley.

Be to, medikai pabrėžia, kad patekti į remisiją yra ne tas pats kaip išgyti – esant remisijoje, simptomai gali sugrįžti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(44)
(0)
(44)

Komentarai (2)