Ateitis jau čia: bioninė akis padėjo moteriai praregėti po 16 metų tamsos (Video)  (0)

49-ių metų Britė tiesiog tryško džiaugsmu, kai buvo atlikta neįtikėtina operacija, kuri po 16 metų moteriai vėl leido išvysti pasaulį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rhian Lewis išgyveno sunkią aštuonių valandų operaciją Oksfordo John Radcliffe ligoninėje. Jos metu moteriai buvo įsodinta bioninė akis.

Vokietijos kompanijos „Retina Implant AG“ pagamintas 9 kvadratinių milimetrų lustas pacientei buvo įsodintas į dešiniąją akį po tinklaine. Šis lustas turi daugiau nei 1500 šviesos daviklių, kurie siunčia elektrinius signalus į nervų ląsteles. Tuomet gauta informacija yra apdorojama mažyčio kompiuterio, patalpinto už ausies po moters oda.

Gali užtrukti kelis mėnesius, kol smegenys pripras prie šių naujų signalų bei išmoks juos teisingai interpretuoti. Naudojant mažą belaidžio ryšio prietaisą, Rhian gali reguliuoti šių signalų jautrumą, kontrastą ir dažnį.

Jei šis bandymas pasiteisins, komanda tikisi, kad ateityje tokios operacijos galės būti atliekamos nemokamai.

Dviejų vaikų motina R.Lewis kentėjo pigmentinį retinitą nuo penkių metų amžiau. Tai yra paveldima liga, kuri palaipsniui blogina regėjimą, dėl fotoreceptorių degeneracijos tinklainėje. Ši būklė lėmė, kad moteris visiškai negalėjo matyti dešiniąja akimi, o kairiąją akimi regėjimas liko labai prastas.

Spaudos konferencijoje Lewis papasakojo apie jausmą, kai jos bioninė akis buvo įjungta pirmą kartą: „Jie [gydytojai] sakė, kad aš galiu nieko nejausti, tačiau jau po kelių sekundžių mano akys nušvito. Aš pamačiau pirmą kartą po daugiau nei 16 metų, todėl tegalėjau ištarti: „O dieve, wow!“.

„Ta diena man buvo tarsi Kalėdos“, — pridūrė ji.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(49)
(0)
(49)

Komentarai (0)