Kosminis rekordas: aptiktas ilgiausiai besitęsiantis žvaigždės užtemimas  (0)

Visiški Saulės užtemimai - trumpai trunkantys reiškiniai, kuriais pasigrožėti galima vos kelias minutes. Tačiau kitų žvaigždžių mūsų galaktikoje užtemimai gali tęstis ilgiau. Kiek?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasirodo, net ilgiau nei trejus metus. Grupė astronomų aptiko dvinarės žvaigždės sistemą („TYC 2505-672-1“), kurioje viena raudonoji milžinė, besisukanti aplink kitą, ją užtemdo. Užtemimas prasideda kas 69 metus, rašo „Mental Floss“.

Kaip mokslininkai skelbia „Astronomical Journal“, tai – ir ilgiausias žvaigždės užtemimas, kokį yra pavykę aptikti, ir ilgiausias kada nors užfiksuotas laikotarpis tarp užtemimų. 

Tyrėjai skelbia, kad „TYC 2505-672-1“ pagerino anksčiau „Epsilon Aurigae“ priklausiusį rekordą – šį žvaigždė užtemsta kas 27-erius metus, ir užtemimai tęsiasi iki 730 dienų. „Epsilon Aurigae“ yra žymiai arčiau Žemės (maždaug už 2,2 tūkst. šviesmečių) ir ryškesnė, todėl astronomai ją pakankamai gerai ištyrinėję.

Tuo tarpu „TYC 2505-672-1“ yra už beveik 10 tūkst. šviesmečių nuo mūsų – kas žymiai apsunkina astronomų darbą. Tyrėjai mano, kad dvi žvaigždės šioj sistemoje – raudonosios milžinės. Viena yra pirminė žvaigždė, kita – „kompanionė“, kuri turi mažesnę šerdį, tačiau ją supa itin didelis ir tankus dulkių debesis, kuris tikriausiai už sukuria kitos žvaigždės užtemimą. Ši žvaigždė – maždaug 2 tūkst. laipsnių karštesnė nei Saulė.

Astronomas Keivanas Stassunas teigia, kad ši žvaigždžių sistema sukuria unikalią galimybę tyrėjams. Daugelis astronominių fenomenų vyksta taip toli nuo mūsų ir per tokį ilgą laiko tarpą, kad juos per vieno žmogaus gyvenimą labai sunku užfiksuoti.

Tačiau „TYC 2505-672-1“ atveju astronomai sugebėjo surinkti beveik šimtmečio senumo informaciją – pasinaudota Harvardo universiteto tyrėjų 1890-1989 surinktais duomenimis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(20)
(0)
(20)

Komentarai (0)