Prasidės išskirtiniai dvynių tyrimai: rekordinį laiką kosmose išbuvęs astronautas keliauja į medikų ir mokslininkų rankas (Video)  (0)

Kovo 2-ąją (Lietuvos laiku) į Žemę grįžo Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) astronautas Scottas Kelly'is ir Rusijos kosmonautas Mikhailas Korniyenka.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši jų misija buvo laikoma svarbiu eksperimentu, galinčiu tapti įžanga potencialiam pilotuojam skrydžiui į Marsą. Kartu su jais į Žemę grįžo rusas Sergejus Volkovas, kurio misija buvo trumpesnė.

„Nusileidimas įvyko“, – patvirtino Rusijos kosminių skrydžių valdymo centras, kai kapsulė „Sojuz TMA-18M“ su trimis Tarptautinės kosminės stoties (TKS) įgulos nariais nutūpė į pietryčius nuo Džezkazgano miesto vidurio Kazachstane 4 val. 27 min. Grinvičo (6 val. 27 min. Lietuvos) laiku.

S. Kelly ir M. Kornijenka, kurie abu kosmose išbuvo po 340 dienų, grįžo į S. Volkovu, kuris dirbo TKS ilgiau negu penkis mėnesius.

Prisimins dėl nuotraukų

„National Geographic“ rašo, kad astronautai kosmose praleido 340 dienų, aplink Žemę apskrito 5 tūkst. kartų. Iš jų prakaito ir šlapimo buvo išfitruota maždaug 760 litrų vandens.

Tai buvo misija, kurią žmonės labai ilgai atsimins vien dėl fotografijas nuolat publikavusio S. Kelly'io. Jis padarė šimtus nuotraukų iš 400 kilometrų aukščio ir užfiksavo mūsų planetos grožį – gamtą, vandenynus, žemynus kalnus, miestus, pašvaistes.

Spaudos konferencijos metu, kuri vyko prieš pat astronauto kelionę į Žemę, S. Kelly'is pripažino, kad „jausmas toks, lyg grįžtant iš metus trukusios turistinės kelionės miškuose“.

Iškart į laboratoriją

Kaip rašo portalas Phys.org, JAV astronautas iškart paklius į Kalifornijos universiteto ir kitų mokslininkų rankas. Čia jo misija prasideda beveik iš naujo.

Viena vietų, kurioje jis praleis daug laiko yra San Diego medicinos mokykla, kurios mokslininkai dalyvauja mokslo programoje kartu su NASA žmogaus tyrimų programa, Nacionaliniu kosminės biomedicinos turimų institutu ir dar dešimt kitų mokslininkų komandų visose JAV. Visa ši grupė siekia suprasti, kaip žmogaus kūną veikia ilgalaikės kosmoso kelionės.

S. Kelly'is praleido kosmose visus praėjusius metus. Tai – rekordinis Tarptautinėje Kosminėje stotyje (TKS) amerikiečio praleistas laikas. Tuo metu astronauto dvynys Marc'as Kelly buvo Žemėje, ir jam buvo atlikta daug įvairiausių tyrimų – akių, širdies ir kitų.

Tyrimai buvo atliekami ir kosmose buvusiam broliui dvyniui. Tai mokslininkams leidžia palyginti du tuos pat genetinius rinkinius turinčių žmonių, buvusių dviejose skirtingose aplinkose, fiziologinius pokyčius.

„NASA prioritetas – išlaikyti komose esančios komandos narių sveikatą ilgai trunkančių misijų metu“, – sakė San Diego Medicinos mokyklos studijos tyrėja ir Psichiatrijos departamento profesorė Brinda Rana. Dvynių studijoje stengiamasi išsiaiškinti, kaip gyvenimas kosmose veikia kognityvinius ir fiziologinius procesus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(26)
(0)
(26)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: