Ką astronautai veikia Tarptautinėje kosminėje stotyje - nuo darbų iki pramogų (Video)  (3)

Kaip manote, koks jausmas gyventi kosmose? Tai klausimas, kuris, panašu, niekada nepraras savo aktualumo. Ta proga NASA šią savaitę suteikė galimybę pabendrauti su Scottu Kelly – astronautu, gyvenančiu Tarptautinėje kosminėje stotyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Televizijos laidų vedėjas Larry Kingas, kuris veda šou „Larry King Now“, ir Katie Couric, „Yahoo“ pasaulio naujienų redaktorė, kalbėjosi su S. Kelly ir norėjo sužinoti atsakymą į esminį klausimą – kaip atrodo įprasta astronauto diena kosmose?

Žmonėms, gyvenantiems Žemėje, neabejotinai smalsu sužinoti, kokia kasdiene veikla užsiima astronautai ir kokia jų rutina. Juk kosmose, nesant traukos, net ir tokie elementarūs procesai kaip dantų valymasis ir kojinių plovimas vyksta ne taip, kaip mūsų planetoje.

S. Kelly yra vienas iš dviejų NASA astronautų, kurie atlieka vienerių metų kosminę misiją Tarptautinėje kosminėje stotyje.

Ši misija, kuri netrukus turėtų įpusėti, yra skirta ištirti ilgų kosminių skrydžių įtaką žmogaus kūnui ir jo sveikatai. Tai bene pats svarbiausias aspektas, norint nuskraidinti žmones į Marsą.

„Ką veiki per dieną, Scottai? Ar galėtum apibrėžti tipišką dieną Tarptautinėje kosminėje stotyje?“ – astronauto paklausė vienas iš laidos vedėjų.

Pasak astronauto, „visos dienos yra skirtingos, todėl labai įdomu“.

Kai kada laikas būna skirtas vien tik moksliniams eksperimentams. Per visą savo laikotarpį S. Kelly jau spėjo atlikti daugiau nei 400 mokslinių eksperimentų.

Kaip pripažino astronautas, kartais jam tenka taisyti įvairius dalykus. Štai pirmadienį prie Tarptautinės kosminės stoties prisijungė Japonijos krovininis kosminis laivas, todėl reikėjo pasirūpinti kroviniu.

Iš esmės, kaip atskleidžia astronautas, gyvenimas kosmose susideda iš mokslo, priežiūros ir namų ruošos darbų. O kartais nuotaiką praskaidrina kosminiai pasivaikščiojimai.

Iš astronauto taip pat buvo bandoma išpešti, kaip jis atsikvepia nuo visų privalomų darbų. S. Kelly atskleidė, kad jis su dar penkiais įgulos nariais dažniausiai būna kartu ir žiūri filmus.

Taip pat S. Kelly su kitu NASA astronautu Kjellu Lindgrenu iš naujo žiūri televizijos serialą „Bręstantis blogis“.

Pasiteiravus, kaip vyksta elementarūs namų ruošos darbai, pavyzdžiui, drabužių skalbimas, astronautas atskleidė, kad kosmose drabužiai dažniausiai nėra skalbiami, kadangi tai reikalauja nemažai vandens išteklių. Astronautai dėvėtus drabužius dažniausiai tiesiog išmeta.

„Mes paprastai tiesiog išmetame drabužius. Aš manau, kad šias kelnes nešioju apie du mėnesius. Bet aš nesakysiu, kiek laiko dėviu kitus dalykus“, – juokavo S. Kelly.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(12)
(0)
(12)

Komentarai (3)