Neįveikiamas plastikas tapo bakterijų užkandžiu  (5)

Japonijos mokslininkai atrado naują bakterijų rūšį, mintančią plastiku, iš kurio pagaminta dauguma vandens buteliukų. Šis žurnale „Science“ publikuotas tyrimas ateityje gali padėti kur kas efektyviau perdirbti plastiką, rašo phys.org.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vandens buteliukų plastikas vadinamas polietileno teraflatu (PET) taip pat randamas poliesterio drabužiuose ir plačiai naudojamas kitose pramonės srityse. PET yra populiarus dėl to, kad sveria nedaug, yra bespalvis ir tvirtas. Be to, PET iki šiol buvo žinomas ir todėl, kad negalėjo būti suskaidytas mikrobų.

Kad surastų PET mintančią bakteriją, mokslininkai iš Japonijos Kijoto technologijos instituto ir Key'o universiteto surinko 250 PET mėginių, įskaitant nuosėdas, dirvožemį ir atliekų vandenį iš plastikinių butelių perdirbimo vietos.

Tada jie atvaizdavo mėginiuose gyvenančius mikroorganizmus, kad pamatytų, ar šie mito PET.

Iš pradžių mokslininkai pamanė, kad PET plėvelė yra dėl to, kad ją skaido bakterijų grupės, tačiau įdėmiau įsižiūrėjus paaiškėjo, kad už PET irimą atsakinga vos viena bakterijų grupė, kurią mokslininkai pavadino Ideonella sakainesis.

Vėlesni tyrimai laboratorijoje parodė, kad bakterija PET skaidė naudodama du fermentus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(25)
(2)
(23)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: