Kaip atsiranda „savi“: pridenkime kolegas ar draugus mainais į priedangą sau

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Shimelis 2016-03-20 09:24
Na nereik tik. Pirmasis nepriklausomos lietuvos seimas, tai konkreti komuniagu ir kombinatoriu saika. Brazauskas tikrai buvo labai charizmatiskas, mokejo pakalbet, man jis patiko. Bet ant svetimo b*bio i roju jot visi gudrus
AAA000 2016-03-20 10:21
Problema aprasyta, bet isaiskinimai visiskai neteisingi. Pritempineja kalte visokiems sovietams ir sovietiniam mentalitetui. Ypac graudziai atrodo "moksliniai" isaiskinimai, kad pionieriu veiklos nevykdymas duoda kompromata, kuris paskui vercia vogt... Sitos "savu" problemos esme - valdzia kontroliuoja ir perskirsto per dideli vertybiu ir gyvenimo aspektu kieki nei reikia normaliai visuomenei funkcionuot. Kai turi daugumos resurso kontrole ir irankius jam valdyt - valdzia pradeda vogt. Kad isgyventu - likusi visuomenes dalis priversta (atsi)vogt is valdzios bent jau egzistavimo minimuma. Taip ir atsiranda visuotinis "savu" palaikymas - nes socialiai nuskriaustuju yra dauguma. Arba tenka emigruot i kitus aptvarus, kur valdzia dalinasi (visuomene teisingiau perskirsto vertybes) arba nekontroliuoja visko (maziau 50%). Gyvent nori visi. O sovietu modelis kai "savu" gali tapt bet kas tiesiog pranasesnis pries azijietiskas, afrikietiskas ar vakarietiskas luomu sistemas. Sovietai tiesiog masiskai isskerde luomininkus. Vakarieciai nuo kitu kulturu skiriasi tik tuo, kad jie geriau moka paskaicuot vertybes ir stengiasi neapvogt visuomenes zemiau butino pragyvenimo minimumo. Todel nesusidaro kritine daugumos socialiai nepatenkintu mase, kad isigaletu "savu" modelis. "Savu" modelis tai tiesiog alternatyvus (seselinis) vertybiu perskirstymas - nes valdzia nesugeba uztikrint visuomenei socialinio teisingumo. O kad ir ten ir ten atsiranda reikalo lyderiu, kurie sugeba efektyviau vogt - tai cia naturalu. Ne visi vienodai gabus.
lucy 2016-03-20 11:30
Ranka ranką plauna. PS labai abejoju ar kitur nėra panašiai visur atskleidžiami korupcijos skandalai tik gal kažkiek mažiau. Gal pas mus ta per ne lyg įprasta - giminių kraštas.
Shinigami 2016-03-20 12:38
Neskaičiau straipsnio, nes iš pavadinimo aišku kas ir kaip. Aš manau, kad žmonės vagia ne todėl, kad politikai vagia. O politikai vagia, nes žmonės vagia. Nes politikai yra išrinkti iš žmonių. Ir žmonės juos renka. Lietuvos valdžioje "savu" taip pat labai daug. Ir jei įdėmiai stebi įstatymų leidimą tai gerai matosi. Nes juose kažkodėl atsiranda tam tikru išimčių. Kad ir žemės įstatimo pataisos. Apribojo vienam asmeniui (fiziniam ir juridiniam) turėti "daug" žemės, bet ūkiams kurie užsiima karvių auginimų, žemės leista turėti daug daugiau nei kitiems. Kodėl tokios išimties nėra kiaulių, javų, bulvių ir t.t. ūkininkams? Nes buvo "savas" su savo karvių ūkių kai ta įstatimą priiminėjo. Dar girdėjau yra ir kitas įstatimas su panašia išimtimi "saviems", bet man jis nelabai rūpėjo tai dabar pamiršau kuris. Dar karts nuo karto, valdininkai propaguoja labai įdomų dalyką. Vienas valdininkas pažeidžia įstatimą ir tau kažko neleidžia. Parašai skundą aukštesniais institucijai kuri turi prižiūrėti to valdininko darbą. Bet į tą skundą gauna atsakymą iš pirmo valdininko kuri skundei. Ir jame būna parašyta. Kad aukštesnė institucija gavo skundą dėl pirmojo valdininko ir norėdama išnagrinėti skundą jo nagrinėjimą perdavė pirmajam (skundžiamajam) valdininkui. Kad jis išnagrinėtu ar jo veiksmai buvo teisėti ir pagal įstatimus. Ir jis išnagrinėjęs savo paties veiksmus nemato juose jokių pažeidimų. Todėl skundą atmeta. Ir tokias jau dvi ar tris situacijas esame turėję.
vanduo4 2016-03-20 14:21
- Būtent kombinavimas yra naudingas, kol viena kombinatorių grupė nepašalina kitų ir nesusiformuoja monopolis, kuris jau pradeda kenkti pats sau. - Kad to išvengti, būtina žmonių sąmonėje diegti laikmečio vertybes, kurios ir trukdo vienos grupės kombinatų dominavimui, bei vykdyti tvarkos kontrolę. - Aišku kai vertybės paima viršų pamiršdamos elementarius fizinius žmonių poreikius (komunistinės idėjos), prasideda neramumai ir vertybių sistema sugriaunama jėga (arba kuriasi šešėlinė vertybių sistema - spekuliantai), kol vėl nusistovi balansas. - Bet kokiu atveju: kombinavimas - tai būtini emociniai individų ryšiai, vertybės - intelektualiniai. ............. - Lietuvoje kombinatorių grandinės buvo suardytos "SKAIDRIAI" įvykdžius visuotinę privatizaciją (atėmus kombinatorių pajamų šaltinius). Aišku trumpam įsigalėjo kriminalinės struktūros (Vilniaus brigada, Tulpiniai Panevėžyje ir pan.), kol susiformavo stabiliai veikiantis nusikalstamumo kontrolės aparatas.
vanduo4 2016-03-20 14:27
Va čia pasireiškia ketvirtosios valdžios galia - žiniasklaidos. Korupcinių ryšių paviešinimo parazitai bijo
Vytax 2016-03-20 15:09
tapti ūkininku negali kol neturi žemės). O visi kiti saugikliai yra realiai neveikiantys. Pvz.:: yra apribojimas draudžiantis turėt daugiau nei 500ha. Bet jis įgyvendintas tokiu būdu, kai kas kart pirkdamas pas notarą pasirašai patvirtinimą, kad neturi daugiau nei 500ha. žemės. Bet realiai niekas, ten nieko netikrina. Tiesiog tai techninis formalumas. Yra apribojimas, suteikiantis žemės pirkimo pirmenybę gretimiems sklypo savininkams. Čia tiesiog pirmiau reikia suforminti žemės nuomos sutartį atbuline data ir tada žemės pirkimas važiuoja be problemų.
qriuqriu 2016-03-20 15:29
pritariu AAA000, bet del luomu, pas mus jie yra irgi tik labiau uzslepti ir labiau pasireiskia pagal socialini statusa ir kiekvienam tam luome lygiai tas pats principas, kad ir imant eiline statybininku brigada, ar medkirciu, kad savas butum reik gert, medikai irgi susikirste: kurie ima kysius, kurie ne, kaip ir pacientai kurie duoda ar ne, o kiekvienoj is situ grupiu atskiros taisykles, beda kad atsakomybes asmenines nera, su retom isimtimis, vien kolektyvine; ypac tai pasireiskia kai bet kurioj srity reik rast 'atpirkimo ozi' del neivykdytu sprendimu is auksciau, kuo nerealesne uzduotis ar daugiau pastangu reikalaujanti, tuo sunkiau kaltininka atrast ir dazniausiai juo tampa 'balta varna', ty zmogus i ta rata nepatenkantis
Shinigami 2016-03-20 15:57
Kitaip sakant, jei esi sąžiningas nenupirksi žemės. Vadinasi tokie įstatimai skatina nesąžiningumą. Beja, ar pasiseks nusipirkti žemės daugiau dar priklauso nuo to ką tu su ja darysi. Kai kurie verslai stovi po padidinamuoju stiklų ir tik pabandyk kažką padaryti.
demukazz 2016-03-20 16:12
Yra toks dalykas kaip socialiniai ratai. Yra keli ju issidestymo variantai. Paprastiems zmonems, kuriu gyvenimo tikslas tiesiog yra palikti palikuoniu ir patirti kuo daugiau malonumo, pirmoje vietoje yra "seimos" socialinis ratas. Arba tos kurioje pats uzgimiai, arba tos, kuria susikuriai. Dar kiti renkasi "gaujos" rata. Tai tipinis nusikaltelis, kuris yra empatiskai neutralus. Jam seima jau antroje vietoje, o manipuliavimas zmonemis ir jegos demostravimas yra pirmoje. Dar yra humanistai (pats priskiriu save sitiems), kuomet visuomene ir zmonija aplamai yra svarbiau arba tolugu artimiems. Manau kad dar yra keliatas socialinu ratu variantu, taciau vieni kitu nesupranta, kaip kad vogiantis nesupras nevogiancia ir atvirksciai. Vakaru kapitalizmas subalansavo seima-draugai-visuomene apytiksli rata. Kuomet seima neturi itin didelio pranasumo nei pries draugus, nei pries visuomene. O Lietuvoje turime senovini genties palikima: "mano kiemas yra svarbiausia ir as vogsiu is kito kiemo, kad savam daugiau visko tureciau". Tai isgydoma Truputelis svietimo ir empatija ateina savaime, o jai isigalejus, jau nebegali kitiems daryti skriaudos
Instruktorius 2016-03-20 18:38
AAA000 idomu kuo "vakarietis" skirtusi nuo "rytiecio", jei juos pastatytum prie sienos? atsakymas - niekuo. pagal isvaizda abu gali atrodyti vienodai, aprenk susukuok ir nepasakysi kuris is kur... Taigi , (tik be pavydo ) kodel Rusija vos suduria gala su galu, o Amerika tik auga ekonomika jau 100 metu? JAV zmones protingesni? ar kombinatoriai? Savi savus dengia ? Manau atsakymas visai kitas.... Kad Rusijoje betvarke uztai ir yra delto kad ten visuomeneje dominuoja sovietinis mentalitetas. youtube.com/watch?v=ZcJNS4f2QPs youtube.com/watch?v=CLO85aXuXTo net sitam filmuke politika ivelta Kur cia amerikietis kur rusas ? ) Atsakymas, JAV gyvenantys dauguma zmoniu zino kas yra laisve, istatymai ir to mokomi nuo gimimo.
kestutisz 2016-03-20 21:45
O vat taip konkrečiau, kaip bijo? Na, viena trūkus prie vairo veikėja lygtais buvo išmesta, bet čia jau ne žiniasklaidos nuopelnas. Na, dar pamenu Valinskas pats išėjo iš Seimo pirmininko pareigų kai buvo rasta, kad jaunystės metais baliukuose pas įtartinus veikėjus koncertuodavo. O daugiau kaip nuo žasies vanduo ir praktiškai nė vieno kuris būtų kompensavęs kokius nors nuostolius. Gi negalima, atsakomybės nebuvimo bonusas čia kaip priedas prie algos, kad privatininkai tokių tobulų darbuotojų neišgraibstytų.
punktyras 2016-03-20 22:37
Ar nekeista, kad tamsta minite tik tuos atvejus, kuriuos plačiau nušvietė ketvirtoji valdžia? O kiek atvejų, kurie nepaminėti, kur viršininkai nubausti, ar netgi sėdi belangėje?
Vytax 2016-03-20 23:50
Greičiau priešingai. Kai kurie verslai valdžios koridoriuose yra atvirai proteguojami.