Saulės sistemos nykštukinė planeta mokslininkams pateikė staigmenų  ()

„New Horizons“ misijos komanda paskelbė naujas Plutono misijos išvadas. Jos publikuotos penkių straipsnių serijoje žurnale „Science“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkų surinkti duomenys atskleidžia, kad Plutonas yra daug įvairesnis ir daug dinamiškesnis nei buvo manyta iki šiol, rašo „TechCrunch.com“.

„Penki detalūs straipsniai visiškai pakeičia mūsų požiūrį į Plutoną. Sužinojome, kad ši planeta yra įvairi ir aktyvi geologiškai, jos paviršiaus cheminė sandara itin egzotiška, o atmosfera sudėtinga ir priklauso nuo Saulės padėties bei intriguojančios mažųjų palydovų sistemos“, – sakė „New Horizons“ komandos pagrindinis tyrėjas Alanas Sternas.

Didžiąją dalį planetos geologinės įvairovės sudaro planetos paviršių padengęs ledas, sudarytas iš metano, azoto, anglies monoksido. Panašu, kad jis gali pereiti visas krituliams būdingas fazes – užšąla ir tirpsta, netgi gali sudaryti sniegą.

Būsenų ciklai keičiasi Plutonui judant elipsine orbita, priklausomai nuo atstumo iki Saulės. Kai Plutonas tolsta Saulės, dalis jo atmosferos užšąla ir patenka ant planetos paviršiaus. Kai planeta prie Saulės priartėja, paviršiuje esantis ledas vėl tampa dujomis. Žemėje stebimi panašūs ciklai, tačiau juose dalyvauja ne dujos, o vanduo.

 Aukštos rezoliucijos Plutono paviršiuje darytos nuotraukos atskleidė, kad joje plūduriuoja ledo kalnynai. Remiantis NASA pranešimu žiniasklaidai, gali būti, kad Plutono azotiniai ledynai kartu nešasi ir daug izoliuotų kalvų, kurios galimai sudarytos iš sušalusio vandens.

 Iš vandens sudarytas ledas gali plūduriuoti ant didesnį tankį turinčio azoto ledo. Jei ši hipotezė būtų patvirtinta, tai nykštukinė planeta pasirodytų esanti daug dinamiškesnė nei anksčiau galvojome.

Plutono atmosfera taip pat nustebino „New Horizons“ komandą.

„Atradome, kad prieš „New Horizons“ misiją atlikti žvalgomieji tyrimai nuvertino Plutono atmosferą: manyta, kad ji labai lengvai praranda atmosferoje esančias medžiagas, <...> išties jos savybės daug artimesnės Žemės atmosferai“, – teigė Kolorado universiteto profesorė Fran Bagenal.

Nauji „New Horizons“ misijos duomenys rodo, kad Plutono atmosfera yra sluoksniuota ir yra šaltesnė bei tankesnė nei galvota iki šiol.

„New Horizons“ misija prasidėjo 2006 m. sausio 19-ąją. Per 9,5 metus zondas nukeliavo 3 mlrd. mylių ir pasiekė Plutoną 2015 m. liepos 14-ąją. Jis pirmasis iš arti pažvelgė į nykštukinę planetą ir pateikė naujų ir išraiškingų Plutono nuotraukų. Iki šiol žmonija turėjo tik kosminio teleskopo „Hubble“ darytų nuotraukų, kurios buvo labai neryškios, blankios ir netikslios.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(33)
(0)
(33)

Komentarai ()