Saugokis barakudos: 10 pavojingiausių jūros gyvūnų, kuriuos sutikus reiktų sprukti negalvojant (Foto)  (7)

Jūra mus traukia ir tuo pačiu gąsdina. Milžiniškas gylis ir didžiulės teritorijos, su gelmėse gyvenančiomis būtybėmis, galinčiomis sukelti nemažai problemų, kartais ir su mirtina pabaiga.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokie atvejai labai reti, net jeigu tenka maudytis pačiose ekstremaliausiose vandenyno vietose, bet grėsmė išlieka. Su dauguma jūros būtybių juokauti neverta. Kai kurie gelmių gyventojai agresyviai nusiteikę, bet dauguma vadovaujasi principu „atsitiktinai užmynė, apsinuodijo ir numirė“. Kurių gyvūnų šiuo atveju neverta užminti arba imti į rankas ?

Portugališkasis laivelis – medūzos, medžiojančios kitas jūros būtybes ilgais ir nuodingais čiuptuvais. „Laivelio“ pagrindinė kūno dalis plaukioja vandens paviršiuje, nors jį sunku pastebėti. Jie kasmet apnuodija keletą tūkstančių žmonių.

Kubomedūzos seniai garsėja kaip viena iš pačių pavojingiausių būtybių Australijos pakrantėse. Jų čiuptuvai, kurių gali būti ir 60, būna iki keturių metrų ilgio. Kai kurių rūšių kubomedūzų nuodai gali vienu prisilietimu suparalyžuoti žmogų ir priversti jį užspringti.

Mėlynasis aštuonkojis – legendos tarp moliuskų, dilginantys, kaip ir kubomedūzos. Jos pačios nuodingiausios būtybės pasaulio vandenynuose, kurių užpuolimas sukelia paralyžių ir mirtį.

Baltieji rykliai žymiai baisesni ekranuose, negu realybėje, bet išlieka žiauriais plėšrūnais. Žinomi 74 neišprovokuoti žmonių užpuolimai, įskaitant žvejų valčių užpuolimus.

Jūros gyvatės apsirūpinusios stipresniais nuodais, negu jų giminaitės sausumoje – paprasčiausiai dėl to, kad žuvys nėra tokios jautrios nuodams. Jų nuodai, kaip ir visų gyvačių, turi paralyžuojantį poveikį. Žmonių laimei, jos savo ginklą dažniausiai naudoja medžioklėje, o atsargiai su jomis elgiantis, nėra labai agresyvios.

Žuvis Lionfish (kitaip vadinamos Sparnuotėm, Dyglėm, Žuvim Liūtu) spyglius pastato visame kūne. Jos sėkmingai medžioja kitas žuvis, užimdamos net jų teritoriją, kurioje neturėtų būti. Dėl nuodingumo ir paplitimo yra tikras žvejų galvos skausmas.

Briaunagalvis krokodilas, krokodilai dažniausiai gyvena upėse, bet šis jų atstovas nėra nusiteikęs prieš pasiplaukiojimą sūriuose vandenyse. Jų patinėliai išauga iki septynių metrų ilgio, jų svoris siekia 2 tonas. Agresyvūs individai dažnai užpuola ir žmones.

Didžioji barakuda, įspūdingi plėšrūnai, išauga iki dviejų metrų ilgio. Jų dantys laikomi vieni aštriausių ir pačių skaudžiausių jūrų pasaulyje. Nardytojus barakudos dažniausiai sekioja vedinos smalsumo ir puola retai. Bet, jei tai įvyksta, mirtina baigtis garantuota.

„Ugninis“ koralas – labai nuodingas, nors jų išorė apgaulingai nepavojinga. Vien prisilietimas prie jų žmogų stipriai nudegina, o vėliau atsiranda žaizdos. Tai nėra mirtina, bet kontaktas gali sukelti skausmingą šoką ir sąmonės praradimą.

Žuvys – akmenys (lot. Synanceia verrucosa), galinčios pasigirti ne tik iškilia išore, bet ir baisiais mirtinais nuodais. Tarp kitko – labai skausmingais. Jų nugaros pelekas turi 12 aštriausių dyglių, kurių kiekvienas turi maišelį su nuodais. Kadangi žuvys – akmenys pratusios ilsėtis seklumose, kartais žmonės ant jų užmina ir apsinuodija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(77)
(4)
(73)

Komentarai (7)