Skalūnų dujų gavybos pasekmė: paprastu žiebtuvėliu padegė upę (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

cometinas 2016-04-26 17:14
Cia bus video is tos pacios serijos, kaip ir apie deganti is ciaupo beganti vandeni, kuri visi isikando kaip argumentą pries skalunus. Nors isties ten tiesiog sena anomalija lyg jau nuo sesto desimtmecio zinoma.
Aquarius 2016-04-26 21:38
Mąstau apie energetinius išteklius ir vis užkliūna mant tai, kad pasaulio ekonomika yra ribota. Ir tada suvokiu, kad gali egzistuoti tobulesnis energetinis modelis nei dabartinis. Tik ar jis įmanomas. Na kol kas ne, bet manau verta padiskutuoti. Įdomu jei kas galite išsakykite savo nuomonę. Ar iš vis įmanoma tokia ekonomika, kuri paremta neišsenkančiu energijos šaltiniu? Na tarkim čia yra skalūnai, juos reikia išgauti, tačiau be monopolijos tai padaryti neįmanoma, nes reikalinga sudėtinga išgavimo technologija.(kas pirmesnis tas gudresnis) Tačiau pamėginkime įsivaizduoti, jei technologiniu atžvilgiu pasinaudodami nesudėtinga technologija įmonės ir paprasti žmonės galėtų prisijungti prie neišsenkančio energijos šaltinio(t.y. tokio, kurio negalėtų apmokestinti) ir taip tenkinti savo energetinius poreikius. Kai daugiau nebebūtų reikalingi nei nafta, nei anglys nei kažkas panašaus. Ar tokia neišmatuojama energijos rūšis sužlugdytų dabartinę pasaulio ekonomiką ar ją pakylėtų į naują lygį? Dėl ko klausiu? Turbūt suprantama, kad ekonomikos pagrindas yra energija (raumenų jėga, nafta, dujos, saulė, vėjas ir t.t.) bet kokiu atveju iškastiniai angliavandeniai sudaro didžiausią energijos dalį ir ji pririšta prie valiutos. Nuo to kiek pinga nafta priklausys kiek pigs maisto produktai (mažesni transportavimo kaštai). Visa pasaulio ekonomika pririšta prie iškastinio energijos šaltinio, kuri yra neatsinaujinanti ir kontroliuojama monopolistų. Tai ar įmanomas visiškai kitoks energetinis modelis paremtas neišsenkančia energija? Ar monopolistai leistų įvykti šiam posukiui? Prie ko tuomet butų pririšta valiuta? Ir kaip tai įtakotų žmonių gyvenimus?
- 2016-04-26 21:50
Kas ta „neišsenkanti energijos rūšis“?
Aquarius 2016-04-27 21:06
Niekada neišsenkanti energija - saulė, vėjas, hidro, bio, geotermija. Nereikia išradinėti naujo dviračio, tik naudotis tuo kas jau yra.
AAA000 2016-04-28 00:42
Kad realiai panaudot saule kaip neissenkancia energijos rusi, visu pirma reikia sukurt monopolini pasaulini energijos paskirstymo tinkla. Trumpai tariant reiktu nutiest kabeli aplink zemes pusiauja. Nes saule neapsviecia puses planetos vienu metu. Ir dar padaryt prieinama pasijungima visiems vartotojams. Trumpai tariant reikia politinio susitarimo ir kontroles nuo visokiu parazitu, kurie ta kabeli bandytu gadint... Cia super globalinis projektas butu... Su vienu ziauriu minusu - nes naturali monopolija... Energija bus neissenkanti. Bet ji nebus nemokama. Reikes priziuret infrastruktura, balansuot apkrovas, eksplotuot saules jegaines ir pan. Ir dar yra toks dalykas, kad pasaulinej ekonomikoj mazdaug puse energijos sunaudoja autonominis transportas. Kurio paprastai neprijungsi prie laido. Pvz vien laivai ir lektuvai. Reiktu realiai mazint ta dali. Pvz tiest kazkokius energetinius kelius ir pan. Vystyt energijos akumuliatorius. Nes dabar nafta yra naturalus energijos akumuliatorius ir uz ja kolkas nieko geriau autonominiam transporte nera isgalvota. Nafta ir siaip niekada nesibaigs. Tiesiog pabaigus iskastine galima bus sintetint pakaitalus pramoniniu budu. Nelaukt milijonu metu, kol mikrobai pades issistovet "naturaliai". Vejas maziau perspektyvu del nepastovumo. Vejas visada ir liks tik kaip papildomas saltinis. Vien del tinklo balansavimo problemos. Dabar visi vysto veja ir aiskina, "kad pigu", nes balansavimo problemos sprendimo kastai isdelioti ant kitu gamybos budu... Prades det mokescius teisingai - ir baigsis vejo "fanu" euforija... Hidro aplamai per mazi kiekiai - nepakanka pasaulio poreikiams. Bio ir yra ta pati nafta. Tik sutrumpintas ciklas. Rimta pramonine geotermija - kolkas manau per brangu. Trumpai kalbant - jokiu globaliu pokyciu ir atpigimo nenusimato... Na nebent isras kazkokius pigius akumuliatorius arba ta branduoline sinteze ims ir netycia paleis.....