Nemaloniausias vaizdas per TKS langą  (10)

Šią pusės centimetro skersmens išdaužą nufotografavo britų astronautas Timas Peake'as iš TKS Cupola modulio vidaus. Neramina, kad tai vienas iš stoties langų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kosminės nuolaužos smūgio palikta išdauža nėra didelė ir daugiasluoksniam stoties langui jokios grėsmės nekelia – bet skriejant orbita, tai nėra itin daug gerų emocijų keliantis vaizdas. Šią žymę veikiausiai paliko „dažų atplaiša ar mažas, ne didesnis, nei kelių tūkstantųjų milimetro dalių metalo fragmentas,” teigia Europos kosmoso agentūra.

Nuostabu, kad tokia menka atplaiša, kurios Žemėje net nepastebėtum, skriedama orbitiniu greičiu, gali padaryti tiek žalos. Be to, tai pabrėžia, kad kosminių atliekų ignoruoti nevalia. ESA pabrėžia:

Nors tokia, kaip parodyta išdauža, tėra smulkmena, didesnės nuolaužos kelia rimtą grėsmę. Iki 1 cm dydžio objektas galėtų sugadinti palydovo nešamą instrumentą ar kritiškai svarbią sistemą. Didesni nei 1 cm objektai galėtų pramušti TKS įgulos modulį gaubiančius šarvus, o didesnis nei 10 cm objektas palydovą ar kosminį laivą gali sudaužyti į gabalėlius.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(77)
(1)
(76)

Komentarai (10)