„Stogą raunanti“ išvada: mokslui žinoma tik 0,001% gyvybės rūšių Žemėje  (2)

Naujoje studijoje skelbiama, kad Žemė gali būti vieno trilijono skirtingų rūšių namais, rašo independent.co.uk. Straipsnyje teigiama, kad tik viena tūkstantoji procento jų yra identifikuotos ir žinomos žmonijai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokį skaičių pateikė Indianos Bloomingtono universiteto tyrėjai Jay Lennonas ir Kennethas Locey. Jų darbas išleistas Nacionalinės mokslų akademijos žurnale.

Prie tokių išvadų mokslininkai priėjo sistemindami duomenis apie žinomus mikroorganizmus, augalus ir gyvūnus. Taip jie atrado žinomų ir atpažintų gyvūnų skaičių.

Jų įvertinimai gali būti tikslesni nei pirmtakų pastangų rezultatai, nes jie į savo tyrimą įtraukė ir didelį kiekį mikroorganizmų, kurie ankstesnėse studijose nebuvo įskaičiuoti. Kaip tvirtina J. Lenonnas, „anksčiau vykę vertinimai ignoravo mikroorganizmų įvairovę“.

Tose duomenų bazėse, kurias jie įtraukė į savo tyrimą, buvo aptikta 20 tūkst. 376 skirtingų mikroorganizmų pavyzdžių bei 14 tūkst. 862 augalų ir gyvūnų. Jie atsižvelgė ir į daugiau nei 5,6 mln. žinomų rūšių bei rėmėsi mėginiais, surinktais 35 tūkst. pasaulio vietų.

Mokslininkai taikė sudėtingus statistinius modelius, naudodamiesi savo surinktais duomenimis apie organizmų rūšių kiekį, ir taip bandė nuspėti, kiek apskritai pasaulyje yra organizmų rūšių.

K. Lockey tvirtino, kad remiantis galutiniais jų skaičiavimo rezultatais, mūsų planetoje turėtų būti apie vienas trilijonas rūšių. Kaip rašoma independent.co.uk, šio skaičiaus atradimas iki šiol buvo gana sunki užduotis mokslininkams, o visi tie, kurie bandydavo nusakyti viso pasaulio rūšių skaičių, gaudavo skirtingus rezultatus.

Panašu, kad, remiantis jų atradimais, Žemėje egzistuoja milijonai neatrastų organizmų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(22)
(6)
(16)

Komentarai (2)