Grėsmingi JAV geologų perspėjimai: gal ir nebus kaip filme „San Andreas“, bet pavojus milžiniškas (Video)  (1)

Turbūt prisimenate filmą San Andreas? Jame rodomas Kalifornijoje įvykęs galingas žemės drebėjimas. Toks galingas, kad atsivėrė žemė, miestai sugriuvo – didžiulė katastrofa. Kalifornijoje iš tikrųjų yra San Andreaso tektoninis lūžis (San Andreas Fault).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neseniai žiniasklaidoje pasirodė gąsdinančių pranešimų, jog San Andreaso lūžio vieta, atrodo, yra kritinės būsenos ir, bet kuriuo metu, įvyks vienas galingiausių žemės drebėjimų. Beje šį pranešimą išplatino Pietų Kalifornijos Žemės Drebėjimų Centro direktorius Thomas Jordan.

Klausimas kodėl garsus ir gerbiamas seismologas daro tokius grėsmingus ir gąsdinančius pranešimus? Na iš tikrųjų, San Andreaso lūžių sistemoje nebuvo jokio ‘įtampos sumažėjimo’ nuo 1857 metų (čia kalbama apie frikciją tarp plokščių). Paprasčiau kalbant, tai San Andreasas yra vienas iš kelių lūžių žymintis ruožą tarp dviejų tektoninių plokščių – Ramiojo Vandenyno ir Šiaurės Amerikos. Jos juda viena kitos atžvilgiu. Ramiojo vandenyno plokštė juda šiek tiek greičiau, todėl įtampa tarp plokščių laikui bėgant didėja.

Vienas toks įtampos kritinis taškas buvo pasiektas 1906 metais, kai įvyko 7,8 balų žemės drebėjimas, kurio epicentras buvo netoli San Francisko. Padariniai buvo katastrofiški. Kitas – 1989, šiek tiek silpnesnis 6,9 balų, epicentras – netoli Santa Cruzo. Panašaus žemės drebėjimo ties San Andreaso lūžiu nebuvo jau ilgą laiką (1994 metais įvyko vienas, bei arti, bet priskiriamas kitam lūžiui). Dėl to kai kurie seismologai gąsdina, jog sekantis bus – ypatingai galingas. Ar potencialus žemės drebėjimas bus toks ar panašus į pavaizduotą filme San Andreas?

Filme vaizduojamas žemės drebėjimas prilygsta 9 balų žemės drebėjimui. Nors istorijoje ir yra buvę tokio galingumo žemės drebėjimų, visgi jie vyksta tarp plokščių kurios palenda viena po kita, o ne trinasi viena į kitą, kaip San Andreaso lūžio vietoje. Be to seismologiniai modeliai rodo, jog yra tik 7 % tikimybė, kad per ateinančius 30 metų San Andrease įvyks 8 balų žemės drebėjimas, 75% tikimybė, jog įvyks 7 balų. Skirtumas yra. Palyginimui 9 balų žemės drebėjimas išskiria 32 kartus daugiau energijos nei 8 balų ir 1000 kartų daugiau nei 7 balų.

Taigi, filme vaizduojamų padarinių tikėtis nereikia.

Visgi realistiška tikėtis masinių griūčių ir didelio naikinimo mąsto. Nors seni pastatai Kalifornijoje yra apsaugomi, bei draudžiama naujų statyba netoli lūžio vietos, jų visiškai apsaugoti neįmanoma.

Jungtinių Valstijų Geologinis modelis, kuriame buvo sumodeliuotas 7,8 balų žemės drebėjimas parodė, jog plokščių slydimas būtų apie 2-7 metrus. Kas būtų sunaikinta ar kam pakenkta? 966 keliai, 90 optinių kabelių, 39 dujų vamzdžių sistemos ir 141 elektros linija. Tai viskas, kas kerta lūžio vietą. Apytikslė žala statiniams – apie 33 milijardai dolerių (nauji statiniai turėtų atsilaikyti žymiai geriau, nei senesni). Beje, gaisrai padarytų daugiau žalos nei pats žemės drebėjimas. Spėjamas mirčių kiekis – 1800. Svarbiausia paminėti, jog šis žemės drebėjimas destabilizuotų visą tektoninį regioną, po kurio sektų daug kitų galingų smūgių.

Nors filme matyto mąsto toli gražu nebus, bet žalos pridarys daug. Kalifornija nėra užmerkus akių, ir visa infrastruktūra bei statiniai yra statomi būtent atsižvelgiant į seismologinį aktyvumą. Beje, cunamių bei atsivėrusios žemės nesitikėkit, ko galima tikėtis, tai stipraus drebėjimo, pastatų apgadinimo ir griūties, gaisrų bei masinio ekonominio smūgio, kol regionas bus sustojęs šalinant žemės drebėjimo padarinius.

Daugiau skaityte čia (Anglų kalba).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 86milijardai.lt
86milijardai.lt
(25)
(4)
(21)

Komentarai (1)