Vaistų nuo skausmo tyrimas žada tikrą skandalą: jie veikia visiškai kitaip, nei įsivaizdavome!  (1)

Daktaras Hausas saujomis rijo vikodiną, aiškindamas, kad niekas daugiau nemalšina kojos skausmo. JAV žvaigždės ir toliau miršta, o paaugliai įjunksta į narkotiką, kurį randa tėvų vaistinėlėje – oksikontiną JAV medikai nuo skausmo išrašo lyg mūsiškiai – maisto papildus senutėms. O naujas mokslininkų tyrimas sukėlė rimtų abejonių, ar verti šie pavojingiausi nuskausminamieji tokio populiarumo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kolorado Boulderio universiteto (JAV) neuromokslininkai nustatė, kad opiatų šeimos nuskausminamieji išties gerokai užtęsia skausmingą periodą.

Pažeistų žiurkių nervų skausmo slopinimas morfinu pasirodė mažiausiai efektyvus – „pagydytas“ skausmas tiesiog tęsėsi dvigubai ilgiau negu negydant visai. Jei aprašyto eksperimento rezultatai galios ir žmonėms, tai įrodys, kad „toks gydymas išties dar gilina ligą“, – studijos bendraautorių Peterį Grace’ą cituoja „Sciencenews.org“.

Taigi, tokie opiatai, kaip vikodinas, kodeinas ar oksikontinas, ne tik turi daugybę pašalinių poveikių, sukelia narkotinę priklausomybę, bet dargi ir pratęsia kankinančio skausmo periodą? Tai bent vaistai!

Beje, mokslininkai ir anksčiau žinojo, kad kai kada opijaus pagrindu sukurti nuskausminamieji padidina juos vartojančio žmogaus jautrumą skausmui. Tokia reakcija buvo vadinama opiatų sukelta hiperalgezija.

Naujas tyrimas atskleidė, kad užsitęsusio skausmo efektas išlieka daugybę savaičių po vaisto vartojimo nutraukimo. Tyrimo metu žiurkių patinams buvo atlikta kojos operacija – jų sėdmens nervas buvo užspaustas siūlu. Tai sukėlė tam tikrą skausmą. Praėjus dešimčiai dienų žiurkės gavo penkių dienų skausmo gydymo kursą: daliai buvo leidžiamas morfijus, daliai – druskos tirpalas.

Kontrolinės grupės žiurkės, kurios negavo morfino, jau po kokių keturių savaičių pradėjo sveikti ir darytis vis mažiau jautrios pliaukštelėjimui į skaudančią vietą. Žiurkėms, kurios buvo gydomos morfinu, prireikė aštuonių savaičių, kad pasiektų tą patį lygį.

„Mus tai tikrai labai nustebino. Skirtumas kur kas didesnis, negu galėjome tikėtis“, – sakė Peteris Grace’as. Nors paviešinti eksperimentai atlikti su vyriškos lyties žiurkėmis, iš neskelbtų duomenų matyti, kad moteriškos lyties žiurkėms morfijus skausmą užtęsia dar ilgiau.

Mokslininkai įtaria, kad taip yra dėl to, jog imuninė organizmo sistema morfiną vertina kaip pavojingą medžiagą. Reaguodama į grėsmę imuninė sistema nervų apsaugai pasitelkia specialias ląsteles mikrogijas, kurios sukelia didesnį uždegimą nugaros smegenyse.

Kol kas nežinia, ar visus žmones ir visi opiatai veiktų taip pat, kaip žiurkes. Tačiau Stanfordo universiteto medicinos fakulteto daktaras Jonathanas Chenas tiki, kad išsiaiškintas skausmo užtęsimo mechanizmas gali paskatinti gydytojus ieškoti kitokių kovos su juo būdų, ne tik atbula ranka išrašinėti narkotikus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Arnoldas Lukošius
(37)
(5)
(32)

Komentarai (1)