Pirmą kartą JAV istorijoje rasta superbakterija, kuriai nebaisūs jokie antibiotikai  ()

Jungtinėse Valstijose pirmą kartą nustatyta superbakterija, atspari visiems žinomiems gydymo metodams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pas 49 metų moterį iš Pensilvanijos, kuri į medikus kreipėsi dėl šlapimo takų infekcijos, rasta E.Coli bakterija, kurios neįveikė jokie antibiotikai, ketvirtadienį pranešė Ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC).

Nesuveikė net senas antibiotikas, kuris paprastai kovojant su tokiomis bakterijomis būdavo veiksmingas, sakė CDC vadovas Tomas Frydenas. Bakterija esą turi geną, kuris atsparus multirezistencines bakterijas gydantiems antibiotikams. Mcr-1 genas jau nustatytas ir Kinijoje bei Europoje.

Pasak T. Frydeno, pacientė iš Pensilvanijos nebuvo išvykusi iš JAV. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) jau prieš kurį laiką įspėjo dėl „sugrįžimo į laikus, kai dar nebuvo antibiotikų“ ir net menkos infekcijos ar pjautinės žaizdos galėjo baigtis mirtimi.

Bakterijos tampa atspariomis antibiotikams dėl trijų pagrindinių mechanizmų, susijusių su minimaliais pokyčiais jų fiziologijoje.

Pirmiausia, bakterijos gali turėti fermentus, ardančius, modifikuojančius ar kitaip inaktyvuojančius antibiotikus. Taip pat jos gali sumažinti antibiotikų kaupimosi ląstelėje efektyvumą bei pakeisti ir viduląstelinius antibiotikų taikinius.

Dažnai bakterijos būna atsparios bent keliems skirtingų klasių antibiotikams, ir toks dauginis atsparumas taip pat užtikrinamas keliais skirtingais mechanizmais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(28)
(2)
(26)

Komentarai ()