Paviešinti slapti „Islamo valstybės“ dokumentai – Europa turėtų sunerimti  (1)

Dešimtims džihadistų iš Europos „Islamo valstybės“ vadovybė suteikė leidimą grįžti namo, atskleidžia nutekinti dokumentai. Tokia informacija gali paskatinti nuogąstavimų, kad teroristinė organizacija galbūt planuoja naujus išpuolius Vakaruose, skelbia „The Telegraph“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Teroristai iš užsienio, įskaitant ir britus, visame vadinamajame „Islamo valstijos“ kalifate važinėja be menkiausių trukdžių, teigiama teroristinės organizacijos dokumentuose. Bylose pateikiama ir nemažai informacijos apie konkrečius asmenis iš Europos, o ši informacija, anot pareigūnų, turėtų sukelti nemenką galvos skausmą Vakarų saugumo tarnyboms.

Šimtai vadinamųjų „išvykimo kortelių“ – dalį jų matė ir „The Telegraph“ žurnalistai – buvo užpildytos „Islamo valstybės“ vartų sargų arba tiesiog vadų. Tai buvo padaryta laikotarpiu nuo 2013 iki 2014 metų pabaigos.

Dokumentai atskleidžia teroristų vardus ir pavardes, jų vaidmenį organizacijoje, rėmėjo duomenis, atėjimo į organizaciją ir išvykimo datas, tikslią vietą, kur paliko vadinamojo kalifato teritoriją, ir priežastį, kodėl panoro išvykti.

Apie vieną džihadistą iš Prancūzijos jo tiesioginis vadovas rašo, kad jis turi išvykti „įvykdyti konkrečią užduotį“. Vienas iš Irako kilęs Jungtinės Karalystės pilietis dokumentuose įvardijamas tik slapyvardžiu Abu Bakras al-Iraqi, jis gavo leidimą išvykti 2014 liepą – esą „atlikti vieno darbelio“.

Į šią misiją jis išvyko palikęs Jungtinės Karalystės pasą. Yra duomenų, kad jis išvyko „į Libiją, kur turėjo tapti atsakingu už „Islamo valstybės“ veiklos koordinavimą“. Kitame dokumente šis „leidimas išvykti“ detalizuotas dar konkrečiau – „Omaras al Shishani (liūdnai pagarsėjęs raudonplaukis „Islamo valstybės“ vadas iš Čečėnijos, praeitą mėnesį nukautas per JAV antskrydį) jam skyrė konkrečią užduotį Turkijoje“.

Jungtinė Karalystė – Europos valstybė, iš kur į Siriją išvyko bene daugiausia teroristų, atskleidė detali paviešintų dokumentų analizė. Paaiškėjo, kad nemažai tokių asmenų į Siriją išvyko gimtinėje palikę savo asmens dokumentus (asmens tapatybės korteles ir vairuotojo pažymėjimus), o tokia tendencija leidžia daryti išvadą, kad teroristai keliauja naudodamiesi suklastotais dokumentais.

Prieš tai į pareigūnų akiratį nepakliuvęs 21 metų džihadistas Saeedas Hamidas iš Birmingamo taip pat minimas „Islamo valstybės“ dokumentuose. Slapyvardžiu Abu Dawood al-Britani pristatomas ir kaip mokinys apibūdinamas jaunas vyras „atvykimo kortelėje“ nurodė esąs anglų kalbos mokytojas, „daug nusimanantis apie kompiuterius ir internetą“.

Taip ir lieka neaišku, ar S. Hamidas kaip nors susijęs su Birmingamo nusikaltėlių organizacija, kurios nariai sulaikyti praeitą savaitę dėl įtarimų terorizmu.

Į žurnalistų rankas patekę „Islamo valstybės“ duomenys – tik nedidelė dalis maždaug 2 tūkst. dokumentų, kuriuos Sirijos opozicijos dienraščiui „Zaman al-Wasl“ perdavė buvęs organizacijos teroristas. Visa ši medžiaga atkreipia dėmesį į vieną labai dalyką – tai, kaip paprastai ir ne menkiausių trukdžių „Islamo valstybės“ teroristai keliauja į ir iš Sirijos.

Žurnalistai pažymi, kad laikas, kurį organizacijai priklausantys teroristai praleido už Sirijos ribų, svyruoja nuo mėnesio iki metų. Be to, akivaizdu, kad dalis išvažiavusiųjų taip ir nebesugrįžo. Praktiškai visi išpuolių tiek Prancūzijos, tiek Belgijos sostinėje vykdytojai buvo grįžę iš mokymų Sirijoje ir minimi ne viename „Islamo valstybės“ dokumente.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(30)
(2)
(28)

Komentarai (1)