Situacija pradeda keistis: „Islamo valstybė“ kaip reikiant gauna į kaulus  (0)

Europos valstybėms stengiantis iš visų jėgų neutralizuoti terorizmo pavojų, kurį kelia „Islamo valstybė“, pasirodė vilčių teikiančios informacijos – yra duomenų, kad Irake ir Sirijoje minėtoji teroristinė organizacija kaip reikiant gauna į kaulus, skelbia „The Washington Post“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujausias skaudus smūgis teroristams buvo suduotas praeitą ketvirtadienį. Sirijos pajėgos įžengė į istorinio Palmyros miesto teritoriją. Dalį nuopelnų dėl sėkmingos operacijos gali prisiimti rusai, kurių palaikymas iš oro buvo itin svarbus.

Irako šiaurinėse teritorijose Irako pajėgoms, kurioms talkina amerikiečiai, pavyko be didesnio vargo iš teroristų atsiimti kelias gyvenvietes – tai buvo būtina, nes islamistų veikla visai šalia ten esančios JAV karinės bazės kėlė realią grėsmę.

Tai du iš kelių frontų Sirijoje ir Irake, kur teroristai pastaruoju metu patiria nemenką spaudimą, nuostolių ir stumiami trauktis. Anot ekspertų, pastaruoju metu viskas, ką jie gali – bandyti gintis. Apie puolimą nėra ką ir kalbėti.

Tiesą sakant, nei Irake, nei Sirijoje sėkmingos puolimo operacijos „Islamo valstybė“ nesurengė jau gerus devynis mėnesius. Teroristų lyderių žūčių statistika skaičiais – vidutiniškai vienas kas tris dienas. Nieko keisto, kad tokia įtampa erdvės naujų atakų planams tarsi ir nepalieka, pripažįsta JAV kariuomenės pareigūnai.

Operacijoms fronte vadovaujantys lyderiai ėmė vengti teiginių apie nepalaužiamą ir jokiems priešams neįveikiamą gynybą. Tiesa ta, kad ją galima be didesnių pastangų palaužti per kelias dienas, o persigandę teroristai, vos pajutę pavojų, ima bėgti kaip žiurkės iš skęstančio laivo.

„Jie nebekovoja. Vieninteliai veiksmai, kurių vis dar imasi – prifarširuoja automobilį sprogmenų, pasiunčia jį į atakos vietą, o patys deda į kojas. Kai mums pavyksta juos įspiesti į kampą, jie arba be menkesnių kančių pasiduoda, arba bando įsimaišyti tarp civilių“, – sako Irako kovos su terorizmu pajėgų vadas pulkininkas leitenantas Adulis Ghani al Assadi, kuris buvo atsakingas už Hito miesto perėmimą Anbaro provincijoje.

„Jie kaip reikiant pasimetę. Klausomės jų pokalbių radijo ryšiu. Lyderiai maldaute maldauja stoti į kovą, nenuleisti rankų, bet, panašu, kad tai šauksmas tyruose. Dažniausias scenarijus toks – jie atsisako paklusti nurodymams ir paprasčiausiai pabėga“, – pasakoja A. Ghani al Assadi.

„Islamo valstybė“ vis dar kontroliuoja nemenką teritoriją, tad visai gali būti, kad teroristų pralaimėjimas gali būti ne ką mažiau mirtinas nei puolimas. Smūgiai Belgijai, Turkijai ir Prancūzijai gali būti tik ledkalnio viršūnė – nemenka tikimybė, kad islamistų tinklas apraizgė visą Europą, baimės neslepia teisėsaugos pareigūnai.

Sunku pasakyti, ar pastarieji išpuoliai yra atsakas į pralaimėjimus kovos lauke, kaip kad mano kai kurie JAV pareigūnai, ar jie yra neišvengiama ekstremistų propaguojamo šventojo karo prieš bedievius pasekmė.

Pastarosiomis savaitėmis tiek Irake, tiek Sirijoje padažnėjo savižudžių išpuolių – ir skirti jie ne naujoms teritorijoms perimti, o baigiasi su teroristais nieko bendro neturinčių civilių mirtimi. Vien šiais metais aukų skaičius Damaske ir Bagdade siekia dešimtis.

Nepaisant to, Amerikos pareigūnai sako maną, kad, praėjus 18 mėnesių nuo karinės kampanijos pradžios, pagaliau pradeda sektis.

„Bėga laikas, mūsų strategijos darosi brandesnės, mokomės iš klaidų – veiksmai tampa efektyvesni. Mums žymiai geriau sekasi teroristus susekti. Vos tik jie pajuda, gana lengvai juos randame ir sunaikiname. Kitaip tariant, tam tikra prasme iš jų atėmėme judėjimo laisvę. Pradėjo nesisekti ir kovos lauke, nes sėkmingai eliminuojame jų lyderius“, – sėkme džiaugiasi JAV karinių pajėgų atstovas Bagdade pulkininkas Steve‘as Warrenas.

Tiesą sakant, pastaruoju metu pastebimą pranašumą prieš teroristus įgyja ne tik JAV remiamos pastangos. Rusijos vykdyti antskrydžiai atliko bene lemiamą vaidmenį Sirijos pajėgoms įžengiant į istorinį Palmyros miestą, į „Islamo valstybės“ rankas patekusį prieš metus.

Sulaukę veiksmingo Rusijos karo lėktuvų palaikymo, Sirijos pajėgų kariai pasiekė svarbių pergalių ir „Islamo valstybės“ tvirtove laikomame Babe, sėkmingai į priekį stumia pozicijas ir pietvakariniuose Rakos provincijos pakraščiuose. Mažai tikėtina, nors ir nėra neįmanoma, kad Sirijos pajėgos Raką pasieks pirmiau už JAV remiamas pajėgas, teigia JAV pareigūnai.

Didžiausiais ir strategiškai svarbiausiais pasiekimais džiaugiasi gana chaotiškai išvien veikiančių pajėgų susivienijimas, kuriam paramą demonstruoja Jungtinės Valstijos. Jis daugiau ar mažiau išsidėstęs visame „Islamo valstybės“ kontroliuojamų teritorijų perimetre. Šiuo atveju kalbame apie Kurdų liaudies apsaugos dalinius arba YPG, veikiančius Sirijos šiaurės rytinėse teritorijose, Irako kurdus, Irako kariuomenę, kuri po krizės 2014 metais atsistojo ant kojų, ir šiitų kovotojus, kurie, nors ir tiesiogiai su Jungtinėmis Valstijomis ir nebendradarbiauja, kovoja toje pačioje pusėje.

Šiais metais JAV karinės pajėgos suskaičiavo, kad „Islamo valstybė“ po 2014 metų prarado maždaug 40 proc. užgrobtų teritorijų. Būtina pažymėti, kad šis skaičius neapima pastarųjų menkų teroristų pergalių.

Anbaro provincijoje naujam gyvenimui atgimusi Irako kariuomenė sėkmingai žengia tolyn Eufrato slėniu Hito miesto link. Vien praeitą savaitę joms pavyko sėkmingai užimti daugiau nei 40 kilometrų teritorijos.

Rytų Sirijoje YPG kovotojai iš teroristų atsiėmė Šadadžio miestą. Operacijoje jiems talkino JAV specialiosios pajėgos. Pastangos davė norimų rezultatų – pavyko apimti nemenką teritoriją.

Nors minėtasis miestas ir neminimas kaip „Islamo valstybės“ tvirtovė, jis ilgą laiką Sirijoje laikytas ekstremizmo epicentru ir vieta, kur JAV operacijos Irake metu glaudėsi nemažai džihadistų iš Sirijos. Dar visai neseniai miestas tarnavo kaip savotiška mūšių tiek Sirijoje, tiek Irake bazė. Be to, būtent šiame mieste vasarį buvo nukautas vienas iš įtakingiausių „Islamo valstybės“ lyderių Omaras al-Shishani.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(24)
(6)
(18)

Komentarai (0)