Susipažinkite: pirmasis žinduolis, kuris išnyko dėl klimato atšilimo  ()

Šiaurinėje Australijos pakrantėje yra Bramble koralų rifas. Greta jo yra sala, kuri ilgą laiką buvo ir žinduolių bananžiurkių, kurių nerasta jokioje kitoje pasaulio vietoje, gyvenvietė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šios salos plotas kiek didesnis nei 35 tūkst. kvadratinių kilometrų. Ilgą laiką čia buvo laivų nuolaužų vieta, kol nebuvo pastatytas švyturys.

Vis dėlto, pastaraisiais metais kylantis vandenynų lygis užtvindė salą, kuri yra vos 8 m aukščiau jūros lygio. Šis gamtos kataklizmas nušlavė ir bananžiurkių populiaciją.

Kvinslendo universiteto mokslininkai vietą aplankė 2014-aisiais ir šį mėnesį patikino neradę jokių graužikų gyvybės pėdsakų.

Mokslininkai teigia, kad tai yra pirma gyvūnų rūšis, išnykusi nuo Žemės paviršiaus dėl klimato atšilimo. Bananžiurkės galėjo žūti dėl daugybės priežasčių – jos galėjo paskęsti arba mirti sunykus jų gyvenvietėms.

Vietiniai žvejai bananžiurkes teigia paskutinį kartą matę 2009-aisiais, o jų intensyviai ieškant 2014-aisiais nerasta jokių pėdsakų.

Tiesa, manoma, kad bananžiurkės kilo iš Fly upės deltos Papua Naujojoje Gvinėjoje, taigi yra galimybė, kad bananžiurkės arba į juos labai panašūs graužikai ten vis dar gyvena.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(15)
(5)
(10)

Komentarai ()