Įdomusis mokslas: kas nutiks iššovus ginklą kosmose? (Video)  (2)

Tai, kas įvyksta kosmose, neveikia lygiai taip pat Žemės atmosferoje. Tad, kas nutiktų, bandant iššauti ginklą kosmose?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-06-16 Įdomusis mokslas: kas nutiks iššovus ginklą kosmose? (Video)  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Michaelis Stevensas nusprendė tai išsiaiškinti ir netgi apie tai sukūrė trumpą filmuką. Pasirodo, jog šaudant Mėnulyje iš ginklo yra tikimybė, jog pats nukentėsite ir šovinys gali pataikyti į jūsų nugarą.

Be abejo, kalbant apie kosmosą, yra daug niuansų, priklausančių nuo šūvio vietos. Jeigu jūs bandysite šauti Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS), jums reikia pasiekti maždaug 8 km/s skriejimo greitį, kad pasiektumėte Žemės planetos sukimosi greitį ir sąlygos bent minimaliai primintų Žemę.

Vakuume paleista kulka, jei jos kelyje niekas nepasitaikytų, skristų iki Visatos pabaigos. Tiesa, šūvio trajektorija išsikreiptų – jei šūvis būtų paleistas orbitoje aplink Žemę, kulka ir skrietų aplink Žemę. Bet kulka skrietų visai kitokia trajektorija nei ginklas ar asmuo, kuris ją iššovė.

Mėnulyje situacija kitokia. Vienintelis Žemės palydovas turi mažesnę gravitacijos jėgą, todėl bet koks procesas čia neturi vykti tokiu dideliu greičiu. Galingas ginklas, pavyzdžiui, patranka, iššautų sviedinį tokia jėga, kad jos pakaktų apskrieti visą Mėnulio paviršių ir galiausiai atsitrenktų jums į nugarą. Tačiau šūvis iš mažesnę galią turinčio ginklo taip skausmingai nesibaigtų - kulka veikiama Mėnulio traukos nukristų ant jo paviršiaus anksčiau, nei apskrietų aplink šį kosminį kūną.

Plačiau ir išsamiau apie tokio šūvio fiziką galima sužinoti filmuke:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(18)
(5)
(13)

Komentarai (2)