Po kelmiškio mirties – svarbi informacija lietuviams  (1)

Kelmės rajone praėjusią savaitę mirė vyras. Apie mirties priežastį verta susimąstyti kiekvenam.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Manoma, kad vyriškis buvo alergiškas bičių nuodams ir nuo kelių įgėlimų jį ištiko anafilaksinis šokas. Ar buvo galima išgelbėti gyvybę?

Kartais užtenka kelių minučių, kad žmogus mirtų nuo alerginės reakcijos. Kai įgėlus vabzdžiui pradeda dažniau plakti širdis, žmogų pradeda pykinti, skauda galvą, tinsta kūnas, būtina skubiai reaguoti.

Tinimas apima ir gerklas, tada žmogus pradeda dusti, praranda sąmonę. Tai vadinamasis anafilaksinis šokas, dėl kurio mirtis gali ištikti per kelias minutes. Anafilaksinė reakcija dažniausiai prasideda praėjus 15 minučių po įgėlimo.

Kasmet nuo bičių ar vapsvų įgėlimų Lietuvoje miršta keli žmonės, todėl ruošdamiesi ilsėtis gamtoje alergiški žmonės turėtų neužmiršti įsidėti į kelioninį krepšį vienkartinio adrenalino švirkšto, nes šie vaistai padeda išvengti gyvybei gresiančio pavojaus – anafilaksinio šoko. Šis medikamentas yra receptinis, jį gali išrašyti gydytojas alergologas.

Toks vizitas pas gydytoją yra būtinas, nes tik gydytojas gali paaiškinti, kaip ir kada naudoti adrenalino švirkštą. Kita vertus, žmogus gali būti nealergiškas bičių ir vapsvų nuodams, bet jei valgant vabzdys įgels į liežuvį ar gomurį, kils vietinio pobūdžio tinimas.

Tokiu atveju dėl ištinusio liežuvio žmogus neįstengs net įkvėpti oro ir uždus. Didelis pavojus kyla ir tada, kai vabzdys įgelia į galvą, kaklą, nes tinimas būna kur kas didesnis.

Ką daryti, jei sugėlė?

Jei įgelta vieta paraudo ir šiek tiek patino, galima vėsinti vandeniu, ledo kompresu ar šaldyti kitu būdu. Jei reakcija toliau plinta, pavyzdžiui, žmogui darosi silpna, tinsta gerklė, atsiranda dusulys, jei visą kūną išberia dilgėlinė, reikia nedelsiant kviesti greitosios pagalbos medikus.

Alerginė reakcija į bičių ar vapsvų nuodus neišsivysto nuo vieno įgėlimo, tačiau vieniems žmonėms tai išaiškėja vaikystėje ar jaunystėje, o kitiems sulaukus brandaus amžiaus. Turėti adrenalino būtina kiekvienam alergiškam žmogui, ypač tuomet, jei jis vyksta į gamtą.

Vaistus reikia leisti iškart po vabzdžio įkandimo į raumenis ar po oda, galima net per drabužius, tada žmogų iš karto reikia vežti į ligoninę. Jei būklė blogėja, adrenalino injekciją galima atlikti tris kartus kas 15 minučių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(47)
(5)
(42)

Komentarai (1)