Trumpai ir aiškiai: kuo skiriasi RGB ir CMYK spalvų modeliai? (Video)  (2)

Jei kada nors naudojotės nuotraukų redagavimo programa, žinote, jog yra du pasirinkimai: RGB arba CMYK spalvų modeliai. Tačiau kuo jie skiriasi?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

RGB yra sudarytas iš raudonos, žalios, mėlynos spalvų ir paprastai naudojamas ekranuose bei skaitmeninės žiniasklaidos priemonėse. Ekranai, į kuriuos žvelgiame kiekvieną dieną yra sudaryti iš RGB pikselių. Būtent dėl to televizoriuje jūs galite įžvelgti net smulkiausias detales.

Tuo tarpu CMYK (ŽPGJ) – patobulintas CMY (ŽPG) spalvų modelis. Naudojamas šviesumą/tamsumą koreguojantis parametras (raktas, angliškai „key“). Spaudoje sumaišius žydrą, purpurinę ir geltoną spalvas, dėl dažuose esančių pigmentų gaunama tamsi (purvina) ruda, o ne gryna juoda spalva. Todėl tamsiausiems vaizdo elementams pakoreguoti naudojami papildomi juodi dažai.

Kitas ryškus skirtumas tarp šių dviejų modelių yra tai, kaip jie sukuria spalvas. RGB yra sistema, kurioje tam tikrą atspalvį kuria visos kartu sudėtos spalvos. O CMYK sistemoje priešingai – kiekviena spalva yra atimama iš spalvų mišinio. Todėl nenustebkite, jei ant RGB spalvoms pritaikyto ekrano perkėlę su CMYK sukurtą paveikslą, išvysite visai kitokį vaizdą.

Suprasti spalvų modelių skirtumus yra labai svarbu tiems, kas dirba skaitmeninės žiniasklaidos ar spaudos srityse. Pavyzdžiui, jei projektuojate knygos viršelį, geriau naudoti CMYK modelį, nes galutinis produktas bus atspausdintas. O jei kuriate skaitmeninį knygos variantą – geriau pasitarnaus RGB.

Tikimės, kad supratote pagrindinius skirtumus tarp šių dviejų spalvų modelių ir galėsite gautas žinias panaudoti ateityje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(36)
(3)
(33)

Komentarai (2)