Marso daržovių tyrimas nudžiugino mokslininkus: tai net geriau, nei tikėjomės!  ()

Kada nors, galbūt jau netolimoje ateityje, jei Elonas Muskas sėkmingai įgyvendins savo planus, Marse pagaliau apsigyvens pirmieji žmonės. Nors astronautai ir galės pasiimti kažkiek atsargų su savimi, tačiau žymiai svarbiau yra tai, kaip jie turėtų išgyventi ilgame laikotarpyje.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-06-29 Marso daržovių tyrimas nudžiugino mokslininkus: tai net geriau, nei tikėjomės!  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žinoma, jog vienas iš sprendimo būdų – ūkininkavimas. Nors Žemėje ši veikla atrodo įprasta, tačiau itin mažai žinių yra apie tai, kokios galimybės ūkį yra vystyti Raudonojoje planetoje, kur itin atšiaurios klimato sąlygos, o dirvožemis nei kiek neprimena įprastos žemės.

Tačiau olandų mokslininkai metė dideles pastangas išsiaiškinti, ar įmanoma Marse išauginti daržovių ir grūdų. Dar praėjusią savaitę mokslininkai paskelbė išvadą, jog jiems pavyko išauginti keturių veislių daržovių ir grūdų dirvožemyje, kuris savo sudėtimi itin primena Marso dirvožemį.

Eksperimento metu buvo išauginti ridikai, pupos, rugiai bei pomidorai. Maža to, atlikus detalesnius tyrimus paaiškėjo, jų sudėtyje nėra jokių pavojingų medžiagų ar sunkiųjų metalų, tokių kaip švinas, varis ar kadmis, kurie gali būti žalingi žmogaus sveikatai.

„Šie nuostabūs rezultatai yra daug žadantys. Svarbu išbandyti tiek augalų, kiek tik įmanoma, siekiant užtikrinti, jog gyventojai Marse turėtų prieigą prie skirtingų maisto šaltinių“, - kalbėjo projekto vyresnysis ekologas Wiegeris Wamelinkas iš Wegingeno universiteto Nyderlanduose.

Nuo 2013 metų olandų mokslininkams pavyko išauginti 10 skirtingų kultūrų augalų dirvožemyje, imituojančiame Marsą. Vis tik tyrimo metu paaiškėjo, jog kai kurie iš jų nebūtų saugūs vartojimui, todėl pavesta atlikti papildomus bandymus ir išsiaiškinti to priežastis bei galimus sprendimo būdus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(29)
(2)
(27)

Komentarai ()