Mokslininkai negali atsistebėti: nei planeta, nei žvaigždė, tačiau apsupta vandens debesų  ()

Mokslininkai tyrinėja labai įdomių savybių kosminį objektą už Saulės sistemos. Pasirodo jame egzistuoja net vandens debesys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai pirmas kartas, kai tokio tipo debesys atrasti už mūsų sistemos ribų, rašo sciencealert.com.

Nuo pat atradimo 2014-aisiais WISE 0855 stebino astronomus. Ji, matuojant astronominiais terminais, labai netoli nuo mūsų – vos už 7,2 šviesmečio ir yra šalčiausias žinomas objektas už Saulės sistemos ribų.

Tai nei planeta, nei žvaigždė. Rudosios nykštukės kartais vadinamos „nenusisekusiomis žvaigždėmis“. Jos susiformuoja iš gravitacinio dujų ir dulkių jungimosi erdvėje, tačiau neturi pakankamai masės, kad palaikytų branduolines reakcijas branduoliuose, dėl kurių žvaigždės šviečia.

Kadangi WISE 0855 labai blyški, jos beveik neįmanoma pamatyti naudojant įprastinės spektroskopijos metodus. Tačiau vienas tyrimo dalyvių Andrew Skemeris iš Kalifornijos universiteto su kolegomis sugalvojo, kaip išgauti platesnį kosminio kūno infraraudonųjų spindulių spektrą naudojant „Gemini“ šiaurės teleskopą Havajuose.

„Mūsų spektras rodo, kad WISE 0855 apstu vandens garų ir debesų. Šis kūnas labai primena Jupiterį“, – sakė A.Skemeris.

WISE 0855 turi penkis kartus didesnę masę už Jupiterį, tačiau nėra tokia šalta. Joje temperatūra pasiekia -23 laipsnius Celsijaus, o Jupiteryje -143 laipsnius Celsijaus.

Nepaisant šių skirtumų Jupiteris ir WISE 0855 yra gana panašūs ir astronomams turėtų padėti daugiau sužinoti apie objektus mūsų Saulės sistemoje ir už jos ribų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(30)
(5)
(25)

Komentarai ()