Sukurtas kiečiausias žmonijos istorijoje metalas: net keturis kartus tvirčiau už titaną  ()

Mokslininkai laboratorijoje išlydę titaną ir auksą sukūrė itin tvirtą medžiagą. Lydinys yra kiečiausia žmonijai žinoma metalinė medžiaga, suderinama su gyvais audiniais, sako JAV fizikai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Aukso – titano lydinys yra keturis kartus tvirtesnis nei grynas titanas ir gali būti pritaikytas gaminant ilgaamžiškesnius implantus, rašo BBC.

Įprastiniai kelių implantai dėl nusidėvėjimo turi būti keičiami maždaug kas dešimtmetį. Profesorė Emilia Morosan iš Rice universiteto Hjustone sakė, kad jos komanda atradimą padarė dirbdama su neįprastais magnetais, pagamintais iš titano ir aukso.

Naujos medžiagos turi būti paverčiamos milteliais, kad būtų patikrintas jų grynumas, tačiau naujojo lydinio Ti3Au ( Ti-titanas, Au – auksas) deimantų grūstuvė neįveikė.

Pasak mokslininkės, medžiagos tvirtumas, kartu su aukštu jo biosuderinamumu, ją pavertė „kitos kartos medžiaga, kuri galėtų prailginti dantų implantų gyvavimo laiką ir pakeisti sąnarius“. Ti3Au taip pat galėtų būti panaudota gręžimo, sporto ir kitose industrijose.

Aukso – titano lydinys yra medžiaga su specifiniu atomų išsidėstymu, kuris pasiekiamas, kai metalai sujungiami aukštose temperatūrose.

Titanas yra viena iš nedaugelio medžiagų, aplink kurią gali tvirtai augti žmogaus kaulai, todėl ji plačiai naudojama medicinoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(115)
(5)
(110)

Komentarai ()