Kaip pasikeitė mūsų planeta: vieneri Žemės metai iš kosmoso (Video)  ()

Liepos 6-ąją 2015-aisiais buvo paviešinta įspūdinga Žemės nuotrauka, kurią padarė EPIC kamera. Dabar daugiau nei 3 tūkst. EPIC vaizdų sudėta į time-lapse filmuką, kuriame matyti, kaip Žemė atrodo ištisus metus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

EPIC yra Žemės tyrimų instrumentas, esantis ant DSCOVR palydovo, kuris buvo paleistas 2015-ųjų vasarį. Erdvėlaivis visuomet lieka tarp Žemės ir Saulės, nuo mūsų planetos nutolęs per maždaug tūkstantį mylių.

Jis yra pirmajame Lagranžo taške, kuriame vyrauja gravitacinis balansas. Iš šio taško EPIC mato, kaip Saulė teka vakaruose ir leidžiasi rytuose bent 13 kartų per dieną. Aplink Žemės rutulį matoma migla susidaro dėl šviesos sklaidos, kurią sukelia atmosferoje esančios molekulės. Dėl šviesos sklaidos dieną dangus atrodo mėlynas, o per saulėlydį – raudonas.

EPIC kas dvi valandas padaro bent po seriją nuotraukų. Kamera kiekvieną seriją nuotraukų daro skirtingais bangos ilgiais. Matomas vaizdas yra sudėtas mažiausiai iš trijų skirtingų bangos ilgių (raudonos, žalios ir mėlynos).

Kovo mėnesį tarp Žemės ir Saulės praskriejo Mėnulis, sukeldamas visišką Saulės užtemimą, kuris matomas ir vaizdo įraše. Nors vaizdą EPIC fiksuoja tik kas dvi valandas, mokslininkai geba atsekti ir debesų judėjimą.

Maždaug du trečdaliai Žemės paviršiaus padengta debesimis, kurie atspindi Saulės šviesą ir padeda planetą išlaikyti šalta. Jie taip pat įkalina iš paviršiaus kylančią šilumą, tokiu būdu planetą palaikydami šilta.

Debesų išsidėstymo pokyčiai keičia šilumos balansą – tai yra viena priežasčių, dėl kurios mokslininkai tiria debesis. EPIC nuotraukos bus panaudotos siekiant nustatyti pokyčius visame Žemės rutulyje ir padės geriau suprasti bei apsaugoti gimtąją planetą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(12)
(5)
(7)

Komentarai ()