Nustatyta, kur pasaulyje gyvena aukščiausi žmonės – kaip šiame sąraše atrodo Lietuva?  (4)

Naujas tyrimas parodė, kur pasaulyje gyvena aukščiausios moterys ir vyrai. Sąrašo viršuje karaliauja Europa, praneša „BBC“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Buvo nustatyta, kad olandai ir latvės yra aukščiausi žmonės. Vidutinis olandas yra 183 cm ūgio, o vidutinė latvė – apie 170 cm ūgio.

Tyrimo rezultatus paskelbęs žurnalas „eLife“ sekė žmonių ūgio rodiklius nuo 1914 metų. Pastebėta, kad iraniečiai ir moterys iš Pietų Korėjos darė didžiausią spurtą – jų ūgio vidurkis išaugo 16 ir 20 cm.

Didžiojoje Britanijoje abi lytys augo panašiai – maždaug 11 cm. Vidutinis vyro ūgis Didžiojoje Britanijoje dabar yra 178 cm, moterų – 165 cm. Tai kontrastuoja su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis, kur ūgis tarp 1960-tų ir 1970-tų metų stabilizavosi. Per visą dešimtmetį vyrai ir moterys paaugo tik 6 ir 5 cm.

Europos valstybės dominuoja aukščiausių žmonių lenteles. O mažiausi vyrai gyvena Rytų Timore – tik 160 cm. Mažiausios pasaulio moterys yra iš Gvatemalos, ši šalis nuo 1914 metų yra lentelės apačioje. Vidutinės gvatemalietės ūgis yra 150 cm.

Azijos šalyse irgi stebimas augimas – Japonijoje, Kinijoje ir Pietų Korėjoje žmonės dabar gerokai aukštesni nei buvo prieš 100 metų.

Kai kurios variacijos tarp gyventojų ūgio gali būti paaiškintos genetika, tačiau mokslininkai teigia, kad DNR nėra lemiantis faktorius.

Mokslininkas Majid Ezzati „BBC“ teigė: „Trečdalis atsakymo gali būti genai, tačiau tai nepaaiškina pokyčių bėgant laikui. Genai taip greit nekinta ir taip nevarijuoja. Taigi pokyčiai per laiką visame pasaulyje yra sąlygoti aplinkos. Tai jau visos žmonijos populiacijos požymis, o ne pavienio individo.“

Higiena, užterštumas ir mityba yra pagrindiniai faktoriai. Taip pat svarbu ir motinos sveikata ir mityba per nėštumą.

Žvelgiant į kitas Baltijos valstybes: estai buvo treti aukščiausi vyrai, o lietuvės – aštuntos pagal ūgį moterys pasaulyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Anglija.today
Anglija.today
(45)
(24)
(21)

Komentarai (4)