NASA „keičia plokštelę“ – pateikė naują versiją dėl vandens Marse  ()

Dar praėjusių metų rugsėjį NASA mokslininkai pranešė, jog jiems Raudonojoje planetoje pavyko padaryti neįtikėtiną atradimą – gretimoje Žemei planetoje aptikta skysto vandens, kuriame netgi gali egzistuoti gyvybė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tuomet surengtoje konferencijoje Michaelis Meyeris, NASA Marso tyrimų programos vyriausiasis mokslininkas, tvirtino: „Prireikė keleto erdvėlaivių per pastaruosius metus, kad išspręstume šią mįslę. O dabar mes žinome, jog ten yra skysto vandens šaltame paviršiuje“.

Ilgą laiką nebuvo aišku, kaip vanduo prasiskverbia į Marso dirvožemio paviršių, tačiau buvo manoma, jog jis ima tekėti Marso kanjonais ir šlaitais šiltuoju metų laikotarpiu, Marso vasarą.

Tačiau, praėjus beveik metams laiko, paslaptingų Marso griovių, kurie galimai atsirado dėl skysto vandens, teorija bliūkšta. Pati NASA paviešino informaciją apie tai, jog Marso grioviai nėra suformuoti tekančio vandens.

Minėti dariniai pirmą kartą buvo pastebėti dar 2000 metais ir iškart suteikė vilčių, jog čia yra skysto vandens egzistavimo ženklas. Visgi nauji tyrimai rodo, jog šie trapai, tikėtina, atsirado dėl sušalusio anglies dioksido, ne skysto vandens.

Mokslininkai priduria, jog Marse apskritai nėra tiek vandens, jog jo pakaktų minėtiems paviršiaus dariniams suformuoti, rašo „Science Alert“.

Naujos išvados mokslininkus padalijo į dvi stovyklas. Vieni vis dar laikosi nuomonės, jog Marso griovius suformavo skystas vanduo sezoninio tirpsmo metu, kiti – jog tai tebuvo sušalusio anglies dioksido rezultatas. Bet kol tiriamame Marso regione neapsilankė joks marsaeigis ir neatliko detalesnių tyrimų, greičiausiai taip ir nepavyks išsiaiškinti, kas iš tiesų yra teisūs.

Vis tik sušalusio anglies dioksido teorijos šalininkai argumentuoja, jog atlikdami tyrimus jie pasitelkė spektrometrą, kuris padėjo atlikti cheminę Marso griovių analizę matuojant elektromagnetinių bangų spindulius.

Tyrėjams nepavyko aptikti jokių skysto vandens pėdsakų ar jo šalutinių produktų. Vis tik tai nereiškia, kad Marse niekada neegzistavo skystas vanduo, tiesiog to nebuvo ganėtinai seniai ir belieka maža tikimybė, jog skystas vanduo „dalyvavo“ Marso griovių susiformavimo procese.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(29)
(3)
(26)

Komentarai ()