Majai ir vėl stebina: dar prieš tūkstantį metų apskaičiavo tai, ką Europos astronomai suprato tik pastaraisiais amžiais  ()

Dresdeno Kodekse – seniausioje istorijoje žinomoje Amerikose parašytoje majų knygoje, skelbiama, kad ankstyvieji majų mokslininkai daugiau nei prieš tūkstantmetį apskaičiavo Veneros judėjimą danguje.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-08-18 Majai ir vėl stebina: dar prieš tūkstantį metų apskaičiavo tai, ką Europos astronomai suprato tik pastaraisiais amžiais  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujame tyrime mokslininkai teigia, kad astronominiai duomenys, parašyti dalyje teksto, vadinamo Veneros lentele (Venus Table), buvo paremti numerologija, kaip manyta iki šiol, o pagrįsti moksliškai, praneša sciencealert.com.

Antropologas Gerardo Aldana‘as atliko Veneros lentelės tyrimą, kuriame inkorporavo epigrafiją, archeologiją ir astronomiją.

Tyrimas leidžia daryti prielaidą, kad senovės matematikų korekcijos tekste, susijusios su Veneros judėjimu, gali būti darytos Chich'en Itzos mieste 800–1000 metais.

Ši „matematinė subtilybė“, kurią mokslininkai ilgą laiką laikė numerologine keistenybe, iš tiesų yra Veneros nereguliaraus ciklo, kuris tęsiasi 583,92 dienos, korekcija – visai kaip mūsų kalendoriuje inkorporuojami keliamieji metai.

Manoma, kad majai duomenis naudojo ne astronomijai, o savo apeigoms.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(41)
(0)
(41)

Komentarai ()