Neįtikėtina, bet faktas - tai tikrų tikriausias mūsų planetos peizažas, be jokių grafikos manipuliacijų: Vaivorykštinio torto kalnai (Video)  (2)

Jei tai būtų žmogaus rankų darbas, sakytume, kad gražu. Tačiau žmogus prie šio grožio kūrimo neprisidėjo, nes jam formuojantis, žmonių dar nė nebuvo, o dabartinių žinduolių protėviai dar jaunikliams prieš miegą pamokomas pasakas apie dinozaurų išnykimą sekdavo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

TAIP, tai tikra vieta. Taip, ji šioje planetoje. Kinijos Zhangye Danxia kraštovaizdžio geologinio parko Gansu provincijoje viršūnės suteikė kalnams pavadinimą: vaivorykštiniai kalnai. Sluoksniai iš pradžių gulėjo horizontaliai, vienas ant kito, kaip torto sluoksniai.

Kalnų stulbinančias spalvas suteikia vanduo ir deguonis, reaguojantys su geležimi ir kitais nuosėdų elementais, o taip pat šiek tiek kitų mineralų iš požeminių vandenų, besisunkiančių per nuosėdas.

Per milijonus metų sluoksniai buvo palaidoti ir suakmenėjo. Išskirtinį pokrypį sluoksniams suteikė tos pačios tektoninės jėgos, kurios suformavo ir Himalajus: Indijos plokštei prieš 40 – 50 mln metų susidūrus su Eurazijos plokšte ir slenkant po ja, virš jos esanti žemės pluta palinko ir susiraukšlėjo į kalnus.

Sluoksniams iškilus, vandens ir vėjo erozija suformavo dabar matomus išsišovusius kontūrus.

Emily Benson
New Scientist

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(33)
(3)
(30)

Komentarai (2)