Pirmasis pasaulyje kvantinio ryšio palydovas jau orbitoje: kinai pradeda „kosminio masto kvantinį eksperimentą“  (17)

Kinija sėkmingai iškėlė į orbitą pirmąjį pasaulyje kvantinio ryšio palydovą. Raketa Long March-2D pakilo iš Jiuquan kosmodromo antradienį, rugpjūčio 16 dieną, praneša Kinijos naujienų agentūra „Xinhua“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugiau nei 600 kilogramus sveriantis aparatas skries 500 kilometrų heliosincroninėje orbitoje, apie Žemę apskries per 90 minučių. „Kosminio masto kvantinio eksperimento“ (Quantum Experiments at Space Scale – QUESS) misija skaičiuota porai metų.

Palydovas pavadintas Micius penktame amžiuje prieš mūsų erą gyvenusio kinų filosofo ir mokslininko, manoma, pirmojo žmonijos istorijoje atlikinėjusio optikos eksperimentus, garbei.

Aparatu mokslininkai galės išbandyti kvantinio rakto dalinimąsi tarp palydovo ir antžeminės stoties ir suderinti saugaus ryšio seansus tarp Pekino ir Urumčio.Misijos metu bus tiriamas kvantinio susietumo mechanizmas ir atlikta bandomoji kvantinė teleportacija tarp antžeminės stoties Tibete ir palydovo.

Kvantinė teleportacija — kvantinės dalelės (dalelių sistemos) būsenos perdavimas per atstumą. Tam naudojamos susietos tačiau nutolusios dalelės. Remiantis kvantų mechanika, netgi nutolusios tokios dalelės išsaugo informaciją apie savo partnerio būseną. Taip susietos dalelės pažeidžia lokalumo principą, kad objekto būseną gali veikti tik artima jo aplinka.

lenta.ru

(16)
(2)
(14)

Komentarai (17)