Netikėtas radinys: aptikta puikiai išsilaikiusi nacių „laiko kapsulė“  ()

Lenkijoje aptikta nacių „laiko kapsulė“, kurioje rasta „puikiai išsilaikiusių“ to meto laikraščių, nuotraukų ir net kelios Adolfo Hitlerio parašytos autobiografinės knygos „Mano kova“ kopijų, skelbia naujienų portalas „independent.co.uk“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši kapsulė buvo užkasta prieš maždaug 80 metų statant nacių mokyklą. Dabar ją atrado archeologai, kurie ne vienerius metus tai žinojo.

Vis dėlto, jie iki šiol negalėjo prisikasti prie varinio cilindro, užkasto Zloceneco mieste, kuris Antrojo pasaulinio karo metais priklausė Vokietijai.

Ekspertų teigimu, kapsulė buvo užkasta statant „Ordensburg Krossinsee“ mokyklą, kurioje buvo rengiami Nacių partijos nariai.

Mokslininkai turėjo prasikasti pro storą betono sluoksnį, vokiečių minas ir apeiti požeminius vandenis, kad pasiektų kapsulę, skelbia „TalkRadio“.

Atidarę ją, tyrėjai aptiko nuotraukų, įskaitant ir paties A. Hitlerio atvaizdų, laikraščių ir dvi diktatoriaus autobiografinės knygos kopijas.

Be to, viduje buvusiame voke rasta monetų ir reklaminės medžiagos apie Falkenburgą. Taip vokiečiai vadino Zlocenecą.

Dr. Martinas Peterleitneris sakė, kad kapsulėje rasti daiktai buvo „puikiai išsilaikę“. Šiuo metu jie yra perduoti Nacionaliniam muziejui Ščecine.

Skaitomą medžiagą ketinama išversti ir konservuoti, o vėliau leisti visuomenei su ja susipažinti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(29)
(3)
(26)

Komentarai ()