Ekspertai tai vadina „didžiausia revoliucija sveikatos srityje“ – studentė atrado ginklą prieš superbakterijas  (2)

Malaizietė Shu Lam, kartu su Melburno universiteto kolegomis sukūrė naują kovos su superbakterijomis, galinčiomis įveikti visus žinomus dabartinius antibiotikus, būdą, rašoma „The Telegraph“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ekspertai šį atradimą jau vadina didžiausia revoliucija sveikatos srityje nuo penicilino atradimo.

Naujasis metodas kol kas buvo išbandytas tik laboratorijoje su pelėmis, tačiau šiuo metu tai yra laikomas itin perspektyviu būdu kovoti su superbakterijų problema, kurios yra atsparios visiems žinomiems antibiotikams.

Viena didžiausių grėsmių

Superbakterijos JT ataskaitoje yra vadinamos fundamentalia grėsme žmonių sveikatai pasauliniu lygiu. Pasak Pasaulio sveikatos organizacijos, jomis kasmet nusineša daugiau nei 700 tūkst. žmonių gyvybių.

Prognozuojama, kad iki 2050-ųjų šis skaičius pasieks daugiau nei 10 mln. gyvybių per metus.

Medikų teigimu, kovoje tarp bakterijų ir antibiotikų pastarieji kol kas pralaimi. Bakterijos nuolat mutuoja ir stiprina atsparumą antibiotikams. Ir šis procesas kasmet vyksta daug greitesniais tempais, negu naujų antibiotikų kūrimas.

Viena iš tokių superbakterijų yra meticilinui atsparus auksinis stafilokokas, sukeliantis infekcijas ir iššaukiantis sepsį bei pneumoniją. Medikai taip pat baiminasi, kad netrukus prie superbakterijų bus galima priskirti ir gonorėją, prieš kurią lieka vis mažiau efektyvių kovos būdų.

Reikalingas „superginklas“

Kare su superbakterijomis mokslininkams teks remtis superginklais. Tikėtina, kad būtent tai ir pavyko sukurti 25-ių Melburno universiteto aspirantei.

Iš Malaizijos kilusi ir viename iš geriausių Australijos universitetų studijuojanti Shu Lam sukūrė polimerizuotą peptidą, kurio struktūrą sudaro žvaigždės formos baltymų grandinė, sugebanti naikinti šešias skirtingas superbakterijas be antibiotikų pagalbos.

Sugriovus jų ląstelių membraną bakterijos paprasčiausiai žūva. Šis metodas yra vadinamas SNAPP (strūktūriškai nanoinžineriniai antimikrobiniai peptidų polimerai).

Daugelis ekspertų suskubo šį atradimą vadinti tikra revoliucija, ir lyginti jį su antibiotikų išradimu. Kai kurie medikai mano, kad  Shu Lam atradimas pakeis dabartinės medicinos veidą.

Vaikia kur kas efektyviau

Vis dėlto, medicinos atstovai taip pat įspėja, kad džiūgauti dar gali būti ankstoka – savo naująjį metodą Shu Lam spėjo išbandyti tik su pelėmis laboratorijoje, tačiau jau pats sėkmės faktas suteikia vilčių.

Tuo labiau, kad tyrimų duomenys yra itin džiuginantys: bakterijos ne tik buvo išnaikintos, bet ir nauja jų karta nepasižymėjo atsparumu naujosios kartos vaistams.

Dar daugiau, skirtingai nuo antibiotikų, kurie „nuodija“ bakterijas, o dažnu atveju ir sveikas ląsteles, polimeriniai peptidai visiškai nekenkia organizmui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(87)
(2)
(85)

Komentarai (2)