Suskaudo dantį? Šis patarimas jus išgelbės  ()

Suskaudo dantį? Žinoma, būtina kreiptis į odontologą, tačiau, ką daryti, jei skausmą reikia kiek pakentėti?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kanadiečių atlikto tyrimo išvadose teigiama, kad pacientai, besiskundžiantys ūmiu dantų skausmu masažuodami ledo kubeliu tarp nykščio ir rodomojo piršto tos rankos, kurioje pusėje skauda dantis, palengvino nemalonius pojūčius.

Kontrolinė grupė po tokio netradicinio masažo atsakė į McGillo skausmo klausimyną. „Ledinis“ masažas sumažino dantų skausmo intensyvumą per pus ar net daugiau daugeliui tirtųjų.

Tyrimo rezultatai atskleidė, kad toks delnų masažas turi skausmą mažinantį poveikį, panašų į transkutaninės elektros stimuliacijos ar akupunktūros. Šalčio signalai perduodami į stuburo smegenis tik A-delta pluoštais, tai lemia nuskausminamąjį poveikį.

Kaip tokį masažą atlikti? Suraskite viršutiniame plaštakos paviršiuje vietą, kur susijungia nykščio ir smiliaus kaulai. Masažuokite šią duobelę ledo kubeliu tvirtai spaudžiant apie 7 minutes. Tiesa, ledo kubelį rekomenduojama įvynioti į audinį, kad nepažeistumėte odos.

Taip pat reikia nepamiršti, kad dažniausia priežastis, sukelianti skausmą – dantų dantųėduonis ir jo komplikacijos. Ledo kubelis gali būti tik pirmoji pagalba, malšinanti skausmą kaip simptomą, bet ne jo priežastį.

Burnos ertmėje, o ypač apnašose esančios bakterijos skaido cukrų ir danties paviršiuje išskiria rūgštis, kurios ardo emalį. Tuomet atsiranda palankios sąlygos dantų ėduoniui vystytis. Paviršiniai emalio pažeidimai iš pradžių gali ir nesukelti jokių simptomų arba kartais gali būti jaučiamas tik nestiprus, trumpas, savaime praeinantis skausmas, kurį sukelia labai šaltas ar saldus maistas.

Negydant rūgštys toliau ardo gilesnius danties audinius, dėl to atsiranda vidutinio stiprumo skausmas, kurį sukelia šaltis, karštis, kietesnio maisto kramtymas, saldus ar rūgštus maistas. Skausmas būna trumpalaikis ir praeina dirgikliui nustojus veikti.

Jei ir tokie dantys negydomi, bakterinė infekcija pasiekia danties nervą. Vystosi danties pulpos uždegimas, vadinamasis pulpitas. Pulpoje yra daug nervinių galūnių, kurios yra labai jautrios skausmui.

Tiesa, kartais uždegimas atsiranda dėl mechaninių ar cheminių dirgiklių, susijusių su gydytu danties ėduonimi bei uždėta plomba. Jei esant pulpitui nesikreipiama į gydytoją odontologą miršta danties nervas. Vyksta uždegimo procesas danties šaknies viršūnės srityje, formuojasi pūlinys. Delsiant ir negydant viršūninių periodontitų ar pūlinių, gali prasidėti žandikaulio kaulo pažeidimai.

Dantis gali skaudėti ir dėl lūžimų ir skilimų. Tai gali įvykti dėl didelės kramtymo jėgos, kandant ar kramtant kietą maistą bei daiktus. Protinių dantų dygimo – jie neretai sukelia ūmius dantų skausmus, plintančius į ausį, smilkinį, išprovokuoja galvos skausmą ar net kūno temperatūros pakilimą.

Be to, dantų skausmas gali būti susijęs su kitomis sveikatos problemomis. Kartais dantų ar žandikaulių skausmą gali sukelti ir su dantimis nieko bendro neturinčios organizmo ligų kaip miokardo infarktas, migrena, vidurinės ausies uždegimas ir daugelis kitų.

Kadangi dantų ir žandikaulių skausmas gali būti vienas iš bendrinių organizmo ligų simptomų, būtina nedelsiant apsilankyti pas kitų sričių specialistus ir atlikti išsamesnius sveikatos tyrimus, padėsiančius nustatyti pagrindinę skausmo priežastį ir išvengti rimtų sveikatos sutrikimų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(50)
(5)
(45)

Komentarai ()