Kaip Saturnas visus „išdūrė“: Encelade nežemiškos gyvybės paieška pasibaigs dar nė neprasidėjusi  (2)

Naujas tyrimas rodo, kad žymieji Saturno žiedai susiformavo palyginus visai neseniai, o tai sužlugdė mokslininkų įsitikinimą, kad jo palydove gali būti gyvybės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai aiškina, kad žiedai bei mėnuliai atsirado „vos“ prieš 100 milijonų metų, t.y. maždaug 4 milijardais metų vėliau nei pats Saturnas.

Kodėl tai skamba neįtikėtinai? Todėl, kad dauguma objektų Saulės sistemoje susiformavo prieš milijardus metų, tuo tarpu prieš 100 milijonų metų Žemėje jau gyveno dinozaurai bei bitės!

Nors šie skaičiai dar gali kisti, tačiau mokslininkai užtikrina, kad dabar jau tikrai žinoma, jog Saturno palydovai susiformavo vėliau nei pati planeta. Deja, ši teorija sužlugdytų bet kokias vilti vandenynų pripildytame Saturno palydove Encelade surasti gyvybės – mat gyvybei susiformuoti reikia šimtų milijonų metų.

Mokslininkai tikėjosi Saturno palydovuose, tokiuose kaip Enceladas rasti mikrobinės gyvybės, tačiau per 100 milijonų metų nebūtų spėję susiformuoti net vienaląsčiai organizmai.

Mokslininkai tyrė, kaip keitėsi 62 Saturno palydovų orbitos. Visų palydovų orbitos yra skirtingos. Kartais palydovai priartėja vienas šalia kito ir su savo gravitacija ima veikti kito palydovo orbitą. Dėl šios priežasties orbita išsiplečia ir palydovas išstumiamas iš savo pirminės orbitos.

Vidinių Saturno mėnulių orbitos nėra labai ištęstos, o tai reiškia, kad mėnuliai nėra tokie seni, kad jų orbitos būtų stipriai paveiktos. Mokslininkai apskaičiavo, kad visi mėnuliai, kurie yra arčiau Saturno negu Rėja (apie 520 tūkst. km) yra jaunesni nei 100 milijonų metų amžiaus.

Kadangi palydovai susiformavo iš tos pačios medžiagos kaip ir Saturno žiedai, pastarųjų amžius yra taip pat neįtikėtinai jaunas. Mokslininkai mano, kad Saturno žiedai susiformavo susidūrus jo palydovams ir kosmose pasklidus sutrupintoms uolienoms.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(36)
(3)
(33)

Komentarai (2)