Mokslininkai Gizos piramidėje atrado dar neregėtą gynybos mechanizmą  (6)

Egipto piramidės ir toliau žavi pasaulį savo didybe bei paslaptingumu. Šį kartą mokslininkai atrado įdomų gynybos mechanizmą Didžiosios Gizos piramidės viduje.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-10-26 Mokslininkai Gizos piramidėje atrado dar neregėtą gynybos mechanizmą  (6)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Egiptologas Markas Lehneris atskleidė, kad karaliaus Cheopso laidojimo kambaryje aptiko griovelius, kurie, pasirodo, yra dar niekur nematytos gynybos sistemos dalis. Ją sudaro vertikaliai ir horizontaliai sustatytos storos granito plokštės, kurios blokuoja kelią į kriptą.

„Pasirodo, šie grioveliai nėra dekoratyviniai – jie turėjo praktinę reikšmę, – sakė Lehneris. – Cheopso darbininkai sukūrė gynybos mechanizmą, kuris saugojo karaliaus kūną nuo įsibrovėlių“.

Nors buvo labai stengtasi, tačiau laidojimo kambarys, manoma, pirmo apiplėšimo sulaukė dar tarp Cheopso karaliavimo pabaigos (2570 m. pr. erą) ir senosios karalystės žlugimo (apie 2134 m. pr. erą). Viskas, kas liko iš valdovo turtų – „tik“ didelis, raudonas granitinis sarkofagas. Nors kai kurie archeologai mano, kad ši laidojimo vieta tėra priedanga, o tikrasis kapas vis dar kruopščiai paslėptas.

Pasak Egipto paveldo ministro, piramidėje gali slypėti ir neatrastos ertmės. Apie jas jau rašėme anksčiau.

Šios anomalijos gali slypėti už šiaurinio šlaito ir šiaurės rytinėje pusėje. Čia gali būti mažiausiai vienas koridorius, vedantis į Didžiosios piramidės gilumą, o galbūt ir į tikrąjį karaliaus kapą. Ertmes pavyko atrasti pasinaudojus termografijos, miuonų radiografijos ir trimatės rekonstrukcijos metodus.

Mokslininkai vis dar nesutaria, ar angos yra antropologinės kilmės ar tiesiog įtrūkimai. Tam išsiaiškinti reikia daugiau tyrimų.

Cheopso piramidė yra vienas iš pasaulio istorijos stebuklų, demonstruojantis Senovės Egipto žmonių išradingumą. Nepaisant to, ar bus atrasti nauji koridoriai, ar ne – šis karaliaus mirties paminklas ir toliau žavės savo didybe bei istoriniu turtingumu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(49)
(31)
(18)

Komentarai (6)