Giliausiai paslėptas, tyliausias ir turbūt prabangiausias metro pasaulyje (Foto)  (2)

100 metrų po žeme įkurta Pchenjano metro – viena giliausiai esančių transporto sistemų pasaulyje. Taip pat ir viena mįslingiausių. Požeminės traukinio stotelės išpuoštos mozaikomis ir apšviestos prabangių sietynų. Tačiau metro Šiaurės Korėjoje skirtas ne tik keleivių gabenimui, bet ir kaip apsauginis bunkeris.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-11-14 Giliausiai paslėptas, tyliausias ir turbūt prabangiausias metro pasaulyje (Foto)  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kasmet į Šiaurės Korėją įleidžiami tik keli tūkstančiai turistų. Leidimai išduodami tik lydimoms grupėms, kurių dienotvarkė – griežtai suplanuota.

Gidai su šiais turistais keliauja visur – valdžia nenori, kad smalsūs atvykėliai pamatytų daugiau, nei jiems leidžiama. Kai kuriems gidai leidžia pamatyti, kaip atrodo pogrindinė transporto sistema Pchenjane, kuria lyderis Kim Jong-unas labai didžiuojasi.

„Metro stotys apšviestos blausia šviesa, o interjeras – labai prabangus. Kabo sietynai, lubas remia marmuro kolonos, o ant sienų – buvusio lyderio Kim Jong Ilo portretai, freskos, mozaikos.

Žmonės dažnai buriuojasi prie stendų, į kuriuos metro darbuotojai sudeda tos dienos laikraščius. Laukdami metro žmonės juos skaito, – pasakojo 25-erių fotografė Elaine Li. – Įdomu tai, kad Vakaruose metro stotyse ir vagonuose pilna įvairių reklamų. O štai Pchenjano stotys prigrūstos propagandos.“

„Lauk, Amerikos kariai!“, „Valio stiprioms Šiaurės Korėjos moterims!“, „Pirmyn į darbą!“- tokie šūkiai, išrašyti freskose ir mozaikose, lydi keleivius stotelėse.

Tačiau fotografė tikina, kad labiausiai jai įstrigo tai, kad Pchenjano požeminiuose traukiniuose – labai tylu.

Antraip, nei ūžiančiuose didmiesčių metro, čia didžiąją Elaine kelionės dalį spengė tyla, žmonės važiuodami nesikalbėjo.

Tuo metu stotyse grojo muzika: transliuotos valstybinės Šiaurės Korėjos radijo stoties leidžiama muzika.

Pchenjano metro sudaro dvi linijos, kuriomis, pasak valstybinės Šiaurės Korėjos žiniasklaidos, kasdien pasinaudoja šimtai tūkstančių keleivių.

Įdomu tai, kad šis itin giliai esantis metro taip pat skirtas ir apsisaugoti ir nuo branduolinių atakų. Turistus lydintys gidai leidžia pasivažinėti ir traukiniais, ir fotografuoti pompastiškai išpuoštas stoteles.

Tačiau galioja viena taisyklė: jokių kadrų važiuojant traukiniu tunelių viduje.

Bėgiais čia rieda 1999-aisiais iš Vokietijos perpirkti seni vagonai. Vokiečiai ketino vagonus išmesti, tačiau Pchenjanas pasiūlė geresnę išeitį.

Tiesa, Kim Jong-unas dabar tvirtina, kad traukiniai sukonstruoti Šiaurės Korėjoje. Nors ir kai kur iš po naujų dažų sluoksnio lenda vokiški grafičiai.

Metro stotelės Pchenjene pavadintos ne pagal miesto geografines nuorodas, bet skambiais žodžiais, kuriuos ragina įsiminti propagandos aparatas: yra „Bičiulio“, „Raudonosios žvaigždės“ ir „Triuškinančios pergalės“ stotelės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(42)
(4)
(38)

Komentarai (2)