Japonijoje giliai kalne paslėptas nuostabus detektorius sulaukė atnaujinimo (Video)  ()

Neutrinai yra turbūt gausiausios dalelės Visatoje, tačiau jie taip silpnai sąveikauja su medžiaga, kad aptikti juos yra labai sudėtinga. Todėl neutrinų detektoriai statomi giliai po žeme ar po vandeniu, kur jų nepasiekia kitokia spinduliuotė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vienas toks detektorius – Super Kamiokande – yra įrengtas apleistoje kasykloje Japonijoje po Ikeno kalnu. Jau daugiau nei trisdešimt metų ten stebimi neutrinai, sklindantys iš Saulės, susiformuojantys atmosferoje natūraliai ir dėl žmonijos veiklos.

Taip pat ten kartais pasitaiko ir supernovų neutrinų, bet juos atskirti nuo kitokių – sudėtinga. Tačiau dabar Super Kamiokande įrengta nauja sistema, kuri turėtų neutrinų aptikimus fiksuoti ir pranešimus apie tai siųsti realiu laiku.

Tai leis tyrėjams greitai identifikuoti galimus neutrinų srauto pagausėjimus ir sulyginti juos su stebimais supernovų sprogimais santykinai netolimose galaktikose.

Tokie detalūs stebėjimai leis pagerinti supratimą apie supernovų sprogimus, apie neutrinų judėjimą ir sąveiką su medžiaga, ir gal net priartins mus prie vieningesnės Visatos dalelių teorijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(22)
(0)
(22)

Komentarai ()