Kuo tuo toliau, tuo įdomiau: Grenlandijos ledynus niokoja sutvėrimai, apie kuriuos iki šiol niekas net nepagalvojo  ()

Storas Grenlandijos ledo skydas, tris kartus didesnis už visiems kliūnančią Teksaso valstiją, dabar tirpsta sparčiau nei bet kada, taip keldamas jūros lygį. Atrodytų, dėl to kaltas pasaulinis atšilimas, tačiau mokslininkai tvirtina, kad egzistuoja dar viena svarbi Grenlandijos ledynų tirpsmo priežastis: dumbliai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Grenlandija – didžiausia Žemės sala, jos plotas yra 2 130 800 km², o ledo skydo – 1 726 000 km², tai yra, 81% visos teritorijos. Keturis metus truksiantis mokslo projektas Black and Bloom šiais metais pradėtas, siekiant nustatyti, kaip dumbliai, bakterijos ir kiti mikroorganizmai keičia ledo albedo, t.y., gebėjimą atspindėti šviesą.

Atsimenate iš mokyklinės fizikos kurso, kad juodi kūnai geriau sugeria saulės šviesą? Kartais tai netgi labai gerai. Tačiau šiuo atveju, kadangi „žydintys“ vandenys tamsesni už ledą (kaip parodyta aukščiau), dumbliais persmelkta ledo storymė absorbuoja daugiau šilumos, tad, greičiau įšyla ir dėl to tirpsta. Šis procesas save stiprina, nes kuo stipriau tirpsta ledynas, tuo palankesnės sąlygos dumblių augimui ir dauginimuisi.

„Spėjame, kad lede vyksta visas mikroskopinių dumblių gyvenimo ciklas“, sako Cristopher Williamsonas, vadovaujantis projekto tyrėjas. Kai mokslininkai nuodugniau supras, kaip būtent mikroorganizmai veikia ledo tirpimo spartą, jie galės tiksliau numatyti globalinio klimato atšilimo sukelto Grenlandijos ledynų kitimo dinamiką. Dabar ekspedicija svarsto, kur ir kada atliks kitus matavimus ir rinks duomenis. Darbas visiškai ledu padengtoje teritorijoje nėra sekmadieninis pasivaikščiojimas parke, tad, tenka iš anksto įvertinti visas rizikas ir laikytis griežto lauko darbų grafiko.

V. Makarov
popmech.ru

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(45)
(3)
(42)

Komentarai ()