Nustebsite, bet į Antarktidą yra gabenamas ledas iš Alpių  ()

BBC rašo, kad daugiau nei 400 įvairių ledo gabalų iš Alpių regiono buvo pergabenti į milžinišką šaldiklį, iš kurio vėliau pradės savo ilgą kelionę į Antarktidą. Žinoma, tokia keista procedūra su ledu vyksta ne veltui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šį planą parengė grupė mokslininkų, kurie nori išsiųsti dalį Alpių kalnuose esančių ledynų į šalčiausią vietą Žemėje, taip tikėdamiesi išgelbėti kai kurias labiausiai nykstančias ledo sankaupas.

Šie Alpių ledynai nėra paprasti. Juose „užkoduota“ informacija, kuri liudija apie Žemės evoliuciją bei pokyčius joje bėgant tūkstančiams metų.

Deja, dėl nuolat kylančios vidutinės temperatūros šie ledynai ėmė tirpti ir iškilo grėsmė prarasti vertingą informaciją visam laikui.

„Užkonservavus“ ledynus šaldiklyje ir juos perkėlus į gigantišką bunkerį Antarktidoje, tikimasi išsaugoti ledynus detalesniems tyrimams.

Mokslininkų teigimu, jau per artimiausius 50–100 metų minėtų ledynų Alpėse gali tiesiog nebelikti, todėl veiksmų buvo būtina imtis jau dabar.

Kol kas yra pasirinkti du didžiuliai ledynai, kuriuose padaryti specialūs pjūviai ir išpjautos ledo šerdys. Pasak mokslininkų, būtent šie ledynai, kurių vienas yra šiek tiek žemiau nei Monblano viršukalnė, puikiai išsaugojo savyje informaciją apie pokyčius Žemėje.

Beje, galima pasidžiaugti, kad visos lėšos, kurių reikia minėtai operacijai atlikti, yra surinktos iš finansinės filantropų paramos. Dabar mokslininkai rengiasi į Bolivijos Andus, kur 6300 metrų aukštyje bus mėginama paimti dar vieno ledyno mėginius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(26)
(1)
(25)

Komentarai ()