Fizikai turi naują idėją, kuri apverčia kosmologiją aukštyn kojomis: šviesos greitis ne visada buvo pastovi konstanta, tik mokslas to dar nežino?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

mobilunkas 2016-11-24 19:47
ar neatrodo keista kad dvi skirtingos jegos veikia tuo paciu greiciu? Tai arba abi tos jegos yra bendros prigimties arba tai yra labai retas sutapimas, kokio is principo nelabai gali but.
punktyras 2016-11-24 22:04
Šiaip jau visos sąveikos iškart po BB ir buvo kaip viena. Tačiau nelabai keista, nes c nurodo ne (tik) šviesos fotonų greitį, o konkrečiomis sąlygomis/konkrečioje visatoje, galimą didžiausią sąveikos, informacijos perdavimo greitį. Jei sąlygos būtų kitokios, c greitis irgi būtų kitoks. Po BB sąlygos tikrai skyrėsi nuo esančių dabar, tad nelabai keista, kad ir c buvo kitoks..
ktm 2016-11-24 23:00
nesuprantu,o tai dabar jie tipo zino kokiu greiciu sklinda gravitacija ir kas ja perduoda? Tai gal c ir buvo toks koks dabar yra.
AAA000 2016-11-24 23:49
gali nusiramint - nezino.
MindaugasV85 2016-11-25 00:38
Ar nebus taip, kad gravitacijai (gravitaciniam laukui) greitį priskyrė tyrinėdami gravitacines bangas, kurių greitis yra dabartinis c. O kas ją perduoda tai gal net nelabai būtina žinot jei gali tai stebėti. Man tai labiau užkliuvo tai iš kur jie žino, kad ta temperatūra buvo vienoda. Čia turbūt reikėtų gilintis į patį KMF ir kokius duomenis iš to galima ištraukti ir kiek jie patikimi. Tad iš principo norint suprasti patį straipsnį manau reikėtų daug info į galvą sugrūsti, vos ne kaip tie patys mokslininkai, kurie ir iškėlė šią hipotezę
ktm 2016-11-25 12:57
bet gravitacines bangos nelygu gravitaciniam laukui. Einsteinas numate gravitacines bangas,bet jo teorijoj tokio kaip gravitacinio lauko nera, tik erdvelaikio iskreivinimas
Niemand 2016-11-25 13:54
Laukas - matematinė abstrakcija, aprašanti tam tikrą reiškinį. Iš esmės bet kokį reiškinį galima aprašyti kaip lauką: https://en.wikipedia.org/wiki/Field_(physics) Einšteino sprendimas matematine prasme irgi yra lauko lygtis: https://en.wikipedia.org/wiki/Einstein_field_equations Bangos - periodinis lauko kitimas laike.
MindaugasV85 2016-11-25 14:01
Pasak wiki: Gravitacinė banga yra labai silpnas gravitacinio lauko trikdys, kurį sukelia didelės masės kūnų judėjimas su pagreičiu. Tai aš suprantu taip: tą gravitacinė banga ir yra gravitacija (gravitacinis laukas), tik kitokių parametrų (gravitacijos stiprumo). Tai tiesiog gravitaciniame lauke pasireiškiantis kito stiprumo gravitacinis laukas. Ir iš to kaip kito parametro gravitacinis laukas "sklendžia" per šito parametro gravitacinį lauką, mes galime nustatyti gravitacijos lauko (gravitacijos) sklidimo greitį. Paprasčiau tariant tai bangelė ežere. O tos bangelės sudėtis tokia pati kaip ir pačio ežero, tik ji turi kiek kitokį parametrą. Skirtumas tik tas, kad gravitacinės bangos greitis yra konstanta. Ar čia blogai kažką suprantu?
ktm 2016-11-26 20:09
Niemand,aciu uz nuorodas,su tom bangom/laukais kaip ir aisku Mindaugas,tu gravitaciniu bangu sklidimo greitis, labiau pacio erdvelaikio savybe. Tik man keista tai,kad visos kitos saveikos yra daug stipresnes ir nedaro ytakos erdvelaikiui,o gravitacija/gravitacines bangos ji 'taso' ir sklinda c greiciu