Į šį odos muliažų muziejų geriau neikite - tikras rojus studentams, bet paprastiems piliečiams gresia šokas (Video)  ()

Pasaulyje yra daugybė įdomių kolekcijų, kurios turi ne tik finansinės, bet ir mokslinės vertės. Viena iš jų – Ciuricho universiteto Muliažų muziejaus ekspozicija. Čia sukaupta daugiau nei du tūkstančiai vaškinių muliažų, kurie vaizduoja įvairių ligų sužalotą odą. Nors eksponatai labai įdomūs, į kai kuriuos iš jų žiūrėti sunku.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasaulyje yra ne viena mokslinę vertę turinti kolekcija (pavyzdžiui, suakmenėjusių išmatų kolekcija, savininkui pelniusi ir Gineso rekordo pažymėjimą), tačiau būtent vaškiniai muliažai turi gilias tradicijas. Jie kuriami jau ne vieną šimtmetį. Anksčiau jie naudoti kaip būdas išsaugoti mirusiojo atvaizdą, o vėliau tapo ir studentų mokymo priemone. Šiuose modeliuose odos pūsleles atstojo stiklo rutuliukai, skirtingų spalvų vaškas išryškino randus ar žaizdas, o patyrę meistrai šiems mirusiųjų atvaizdams įsodindavo ir plaukus. Viduramžiais vaškiniai muliažai buvo paplitusi medicinos studentų mokymo priemonė.

Ciuricho universiteto muliažų kolekcija pradėta kaupti dar 1918 m, bet muziejus atidarytas tik 1993 m. Visi turimi eksponatai vaizduoja įvairių ligų poveikį odai. Naudojant šiuolaikines technologijas pasiekiamas neįtikėtinas realistiškumas, todėl šie muliažai kelia kiek šiurpoką įspūdį. Iš viso kolekcijoje saugomi daugiau nei du tūkstančiai muliažų, tačiau ekspozicijoje jų tik šeši šimtai.

Įdomūs eksponatai vaizduoja, kaip atrodė sifilio, ankstyvųjų rentgeno spindulių bandymų, vėžio ir kitų ligų sužalota oda. Kai kurie iš eksponatų yra tokie realistiški, kad ne visi muziejaus lankytojai gali į juos ramiai žiūrėti. Kita vertus, nepaisant intensyvių turistų srautų, Muliažų muziejaus paskirtis – akademinė.

Medicinos studentai iš viso pasaulio atvyksta pažiūrėti šių eksponatų, muziejuje rengiamos paskaitos. Mokslininkai iki šiol plečia kolekciją vaškiniais modeliais. Ne vienam kyla klausimas – kodėl? Šiais laikais daug paprasčiau sukurti kompiuterinį trijų dimensijų modelį. Tačiau vaškiniai muliažai vis tiek yra daug realistiškesni tiek savo tekstūra, tiek spalvomis. Kiekvienas modelis vaizduoja tikro kažkada gyvenusio žmogaus ligą, todėl viskas atkurta iki menkiausių smulkmenų.

Taip pat teigiama, kad vaškiniai modeliai kiek primena ir pačių žmonių trapumą, todėl ekspozicija turi ir emocinį poveikį.

Įdomūs Muliažų muziejaus Ciuriche eksponatai video siužete

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(16)
(0)
(16)

Komentarai ()