Su naujuoju sveikatos apsaugos ministru nuobodu nebus: laukia naujas kainų šuolis saldumynams, sekanti eilėje - druska

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Šinšilas 2016-12-18 11:48
Šaunuolis šitas ministras Veryga. Nes kai kuriuos gaminius dėl cukraus pertekliaus net koktu valgyti, pvz. paragavau Vilkyškių geriamojo jogurto, tai konkrečiai pykina nuo saldumo - jis būtų gerokai skanesnis, jei ištirpintą cukrų sumažintų 10 kartų. Arba kai kurie šokoladiniai saldainiai, šokoladai - ten toks cukraus perteklius, kad jokio kito skonio ir nejauti. Duonos be cukraus dabar išvis sunku rasti, o juk mūsų močiutės, kepdamos namuose duoną, cukraus ten iš vis nedėdavo.
vazzy 2016-12-18 12:41
as skaitau, kad čia visai gera idėja, pats daug metų sportuoju, prisižiūriu maistą ir rašau mitybos programas kitiems, tai visad kai manęs klausia ką galiu valgyt ir ko ne, atsakau, kad norint mest svorį reik atsisakyt cukraus, sako okey, lengva, vistiek nedaug kur jo dedu. Aha, o pažiūrėk kiek jau jo pridėta būna, tai po kiek dienų sutikus sako: tu matei kiek sultyse cukraus???? net pomidorų padažo negaliu dėt, nes 20g cukraus/ 100 g. ir taip toliau ir begalo.
Krz 2016-12-18 12:47
Tuoj kontrabandininkai ne tik cigaretes ir degtinę į Lietuvą plukdys Mokesčiais tautos neišmokysi sveikai gyventi, dalis gal tiesiog neįpirks produktų su kilsteltom kainom, bet ta dalis tikriausiai labiau rūpinasi ne kokį maistą gauti, o iš kur apskritai jo gauti... Žinoma nebūtų politikas jei negalvotų naujų mokesčių ar kur juos galima pakelti ir taip į biudžetą (ar sau į kišenę) surinkti daugiau pinigų. Gal verčiau reiktų sveikajam maistui (pirmos butinybės prekėms) sumažinti mokesčius, pvz mažesnis PVM mokestis maisto produktams pasaulyje plačiai naudojamas. Tokiu atveju padidėtų skirtumas tarp sveiko ir nesveiko maisto ir taip didėtų skatinimas vartotoi "teisingus" produktus.
manciukaz 2016-12-18 13:35
Creatium 2016-12-18 14:14
Jo, visi aplink vagys. O ypač tie ministeriai ir viarslinykai, kurie specialiai nuodija mus visus. ---- Aš taipogi pritariu akcizams cukrui, druskai. Išaugus prekių kainoms gamintojai bus priversti ieškoti būtų kaip jas sumažinti. Vienas elementariausiu būdų bus mažinti cukraus ir druskos naudojimą.
Siguas 2016-12-18 15:05
Padidinus mokecius sumezes cukraus, druskos, alaus, vartojimas, bet ir gamyba, mokesciu surinkimas. Isivaizduokim kaip jie planuoja, suvienodinus akcizus alkoholiui alus kainuos 2€ o pigios degtines butelis 5€. Manau alaus gamyma sumazes 30% ir taip visur... Sumazes surenkamu mokesciu kiekis, isaugs kontrabanda, padides bedarbyste ir emigracija. Negi mes pasruose nekompetetingiems eksperimentams? Negi nesupranta kad latvijoje, lenkijoje nesunku nusipirkti ir tai nebus kontrabanda.
Stipa 2016-12-18 18:25
bahuriux 2016-12-18 20:01
Užtai lengva pasakyti, ką darytu pirkįjai, kaip pirko taip ir pirktu, nu juk nėdęs nebūsi. Nu negi manot, mažiau pirks saldaus maisto, kuris dažnai yra pirmo būtinumo prekė, kaip duona ir tt. Cigaretes ir alkoholį apmokestino dideliais akcizais, kaip pirko taip ir perka, nors tai nepirmo būtinumo prekė, netgi priešingai. O gamintojai saldumą išlaikys ar net padidins, (puse maisto produktų paduotuvėse, man jau šlykštūs nuo sladumo), bet dės saldiklius kurie yra dar labiau nuodingi nei cukrus. Beto lenkų verslininkai manau tikrai pritartu maisto kainų kėlimui Lietuvoje. Jei ta mūsų radikali valdžia (ne ant to galo), apmokestintu "nuodų" naudojimą maiste, o dar geriau radikaliai uždraustu, tai man patiktu. O dabar, kaip kokie klounai iš užpraeitos valdžios, atėję į seimą nežino ką čia veikti tai cirkus krečia, kad nuobodu nebūtu. Kaip užpraeitoj kadenecijoj taip ir šioj, klounai išsirinko kluonus, dabar tegu turi patys. PS. Kaip jau kažkas rašė aukščiau naminė kaimiška duona iš raugo ir miltų išvis neturi papildomai dėto cukraus, bet ji "tirpsta burmoj", kas trukdo tokią kepti gamyklose, juk nei technologiškai, nei ant produktų kainos nėra didelio skirtumo?
shift 2016-12-18 20:30
Galiojimo laikas Naminę duoną reikia atitinkamai laikyti, kitaip ji greit genda. Beje, visi baltų miltų produktai irgi yra beveik cukrus. Nėra didelio skirtumo ar porą riekių batono suvalgyti ar šaukštą cukraus. Bet šiaip pritariu cukraus apmokestinimui.
Edmundas 2016-12-18 22:23
Tai ir medus neįtinka? O pesticidų liekanos grūduose, antibiotikai piene ir mėsoje ok?
kestutisz 2016-12-18 22:58
Cukrus tiesiog pigus turinys užpildyti masei. Pvz koks nors šokoladas - 100'te gramų cukraus bus bent 35g, kaina euras ar du, kai už tarkim eurą (pramonei turėtų būti pigiau) išeina net kilogramas cukraus. Su kakava taip pigiai neprasisuksi, o ir nenusaldintą iki nesveikumo pirks retas :)
immortallt 2016-12-18 23:16
Šiaip masei užpildyti daug pigesnių dalykų yra, nei cukrus - nepradėkit kalbėti nesąmones. Šokolade jei bus daugiau nei 80% kakavos, retas jį valgys. Juodą šokoladą ne visi mėgsta, o jam užtenka 70% kakavos. Cukraus kiekis beje dažnai panašus. Duonai saldžiai būti nebūtina dėti cukraus, patys grūdai saldūs, priklausomai prieš tai juos kaip sumalei, pakepinai ir pan. Apelsinų sultyse natūraliose pilna cukraus (visų vaisių ir daugumos daržovių sultyse, net šviežiai pačio spaustose, jo pilna), kaip ir bet kokiose kitose. Vynuogėse itin daug cukraus, bananuose panašiai. Morkos turi taip pat daug cukraus ir visur pačio "cukraus" nedėta. Man tęsti? Pesticidų likučiai ant grūdų - taip, yra. Bet jie yra, o ir nuplaunami labai lengvai. Iki galutinio produkto jų būna nykstamai mažai. Organizme nesikaupia. Pagrindinis pesticidas, kuris gali likti ant grūdų - glifosfatas, kuris mažiau toksiškas žmogui nei kofeinas. Vat antibiotikai, čia jau kita tema. Via čia tai išties blogai, kad dideli kiekiai jų naudojami žemės ūkyje. Ir didžiausia bėda ne ta, kad su mėsa ar pienu jų būna (itin maži kiekiai), bet jų besaikis vartojimas spartina antibiotikam atsparių bakterijų atsiradimui. Cukraus vartojimą reikia pradėti riboti, bet ką kalbėjo Karbauskis ir jo chebra? Kad mažins maisto kainas. Ką daro? Didins maisto kainas, nors patys iki galo nesupranta nieko. Kuo viskas baigsis? Į Lenkiją tada tikrai apsimokės važiuoti, ir ne dėl to, kad sandėliuose ar nefasuotas, žemos kokybės prekes, ar dėl zloto kurso kritimo ir šiek tiek mažesnio PVM'o apsimoka prekintis, o dėl to, kad dėl akcizo skirtumas taps palyginamų prekių, palyginamose vietose įsigytų.
jull 2016-12-19 05:32
Verygai ir kitiems kolukieciams labai reikia suprasti skirtuma tarp drausti ir skatinti.
geziokas 2016-12-19 09:52
Išgyvenom karus, sovietus, embargus ir krizes. Išgyvensim ir karbauskį
Aklas 2016-12-19 11:33
Kaip tik norejau rasyti, kad nepamirstu akcizus vaisiams
Niemand 2016-12-19 11:38
Audra stiklinėje su visais cukrais ir kitais "sveiko maisto" kliedesiais... Anksčiau visi buvo išprotėję su riebalais, dabar su cukrum, o realiai nieko blogo jokiame maiste nėra, jei lazdos neperlenksi.
darkmatter 2016-12-19 12:30
Yra ryškus skirtumas kur tu obuolį ar morką suvalgysi su "jo cukrumi", ar plytelę šokolado ar kitą saldumyną (perdirbtą produktą su cukrumi), vaisiuose ir daržovėse yra skaidulų ir kitų naudingų dalykų, kurių cukriniuose saldumynuose nerasi, tad lyginti vaisius ir daržoves su saldumynais, tiksliau priskirti juos prie saldumynų (kad ir tas pačias šviežiai spaustas sultis, jos bus naudingesnės nei šokoladas) yra mažų mažiausiai kvaila..
Hm 2016-12-19 12:42
Nereikėtų painioti angliavandenių ir cukraus. Nors cukrus ir yra angliavandeniai, bet skirtingai nuo krakmolo, fruktozės cukrus yra rafinuotas produktas - nenatūralus, ir jo poveikis kitoks. Jei fruktozė (vaisių cukrus), krakmolas įsisavinamas skrandyje ir žarnyne, ir tai vykstą laipsniškai, nesukeliant virškinimo sukrėtimų, tai cukrus į kraują jau papuola per liežuvį (iš dalies), o iš virškinamojo trakto labai greitai patekęs į kraują sukelią gliukozės kiekį jame. Tai labai apkrauną blužnį, kuri priversta gaminti insuliną ir inkstus, šlapimo pūslę, kurie stengiasi per šlapimą šalinti perteklinį gliukozės kiekį. Tikrai labai didelis skirtumas organizmui duonos riekelė ar šaukštas cukraus, nors ir angliavandenių kiekis gaunamas tas pats, bet poveikis visiškai kitoks. O ir duonos riekėje dar bus ir papildomų naudingųjų mineralų, lastelienos, baltymų ir riebalų... Cukrus, gliukozė sveika kai prie ribinių kūno apkrovų reikia staigiai atstatyti kūno energetinius išteklius... Nežinau ar taip reikėtų spręsti cukraus vartojimo mažinimą, bet kad nesveikas maistas turėtų būti brangesnis, tai vienareikšmiškai. Dar reikėtų branginti maisto produktus su emulsikliais (beveik visa konditerija ir didžioji dalis duonos gaminių) , paskutiniai tyrimai parodė, kad tai labai stiprus vėžio sukėlėjas. Produktus su skonio stiprikliais - mononatrio gliutomatais (E621, E622) - (beveik visi mėsos gaminiai, "maximinės" salotos, mišrainės, kinietiška virtuvė ir t.t.), tai irgi labai stiprus vęžio sukėlėjas... Apskritai bėda ta, kad visuomenėje sąmoningų žmonių mažuma, todėl ir tenka imtis nedemokratiškų priemonių, priverčiant vienus nebepirkti lėtai veikiančių nuodų, o kitus nebegaminti, nes nebeapsimokės...
Hmz 2016-12-19 12:58
Nuo kada blužnis gamina insuliną?
Niemand 2016-12-19 13:03
Kliedesiai. gliutamo rūgštis (natrio gliutomatas yra jos druska) yra viena iš pagrindinių amino rūgščių, gyvūnai ir augalai ją natūraliai patys gaminasi, todėl daugumoje maisto produktų jos (ir jos druskų) būna, kai kuriais atvejais net po keleta procentų masės. Jokių neigiamų jos ar jos rūgščių poveikių nenustatyta.