Bene greičiausias būdas sužinoti, ar Kentauro Alfoje gali būti gyvybė (Video)  ()

Ar Žemė – išskirtinė planeta? Šiuo metu žinome jau kelis tūkstančius egzoplanetų, bet Saulės sistema, palyginus su jų sistemomis, atrodo gana neįprasta. Panašių į Žemę planetų – uolinių, panašios masės ir esančių savo žvaigždės gyvybinėje zonoje – esama, bet kol kas neturime apie jas daug žinių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taigi ir esminis klausimas – kiek tikrai panašių į Žemę planetų yra Galaktikoje – lieka neatsakytas.

Atsakymui reikėtų padaryti į Žemę panašios egzoplanetos nuotrauką; tiesioginis planetos atvaizdas leistų nustatyti jos atmosferos sandarą ir daug tiksliau palyginti ją su mūsiške.

Kol kas tiesiogiai nufotografuotos tik planetos-milžinės, esančios toli nuo savo žvaigždžių, taigi siekdami užpildyti šią spragą, grupė astronomų pradėjo projektą „Mėlyna“ (Project Blue), kurio tikslas – sukurti kosminį teleskopą, pajėgiantį padaryti planetos prie Kentauro Alfos (arba Proksimos) nuotrauką.

Projektas šiuo metu bando surinkti finansavimą Kickstarter platformoje, taigi prisidėti prie jo galite ir jūs.

Deja, net ir su tokiu teleskopu neaptiksime toli nuo žvaigždžių esančių planetų.

Vienas iš būdų jas aptikti yra mikrolęšiavimas – planetos sukeliamas tolimos žvaigždės šviesos paryškėjimas, kai planeta pralekia tarp tos žvaigždės ir mūsų.

Šiuo metodu aptikta apie pusšimtį planetų. Toks skaičius jau pakankamas, kad būtų galima daryti statistinę jų analizę. Ji parodė, kad tikėtiniausia planetos masė maždaug atitinka Neptūno masę, arba apie 17 Žemės masių.

Tiesa, ši analizė galioja tik planetoms, esančioms už savo žvaigždžių sniego linijų – ribų, už kurių protoplanetiniuose diskuose ledas neišgaruoja. Už sniego linijos gali formuotis ledo milžinės, tokios kaip tas pats Neptūnas arba Uranas.

Tyrimo rezultatai arXiv.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(29)
(5)
(24)

Komentarai ()