„Curiosity“ pateikia vis daugiau informacijos apie gyvybei tinkamas sąlygas Marse - tai bus naudinga ir ateities kolonistams  ()

Gyvybės egzistavimas Raudonojoje planetoje yra vis dar neatsakytas klausimas, tačiau jau tvirtai žinoma, kad kadaise ten buvo gyvybės egzistavimui tinkamos sąlygos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Štai Gale krateryje, kuriame važinėja Smalsiukas, gyvybė galėjo egzistuoti net šimtus milijonų metų. Curiosity išanalizavo uolienas, kurios šiuo metu yra nevienodame aukštyje virš vidutinio Marso paviršiaus, iš viso aprėpdamas 200 metrų intervalą, kuris atitinka šimtų milijonų metų skirtumą tarp uolienų atsiradimo laiko.

Paaiškėjo, kad visą tą laiką Gale krateryje buvo vandens ar bent jau drėgmės. Įvairių mineralų gausos skirtumai rodo, kad iš pradžių vanduo krateryje buvo gana gėlas, vėliau tapo kiek rūgštesnis, dar vėliau – sūresnis, bet visos sąlygos gyvybei iš principo tiko.

Be to, visuose sluoksniuose aptikta organinių medžiagų. Jos visai nebūtinai yra gyvybės pėdsakai, tačiau galėjo būti naudingos senovinei gyvybei, taip pat bus naudingos ateities kolonistams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(27)
(2)
(25)

Komentarai ()