Žinome tikrai ne viską - keli mitai apie moters krūtinę (Video)  ()

Tiek paauglėms, tiek vyresnio amžiaus moterims kyla nepatogių klausimų apie krūtis, kurių jos nedrįsta paklausti aplinkinių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

LSMU profesorius Alvydas Unikauskas atsako į dažniausiai jam užduodamus klausimus ir stengiasi išsklaidyti mitus, apraizgiusius šią subtilią temą.

A. Unikauskas akcentuoja šiuos dalykus:

  • Krūtų dydis dažnai paveldimas iš mamos linijos, tačiau yra ir išimčių. 2012 m. mokslininkų komanda nustatė krūtų geną ir surado sąsajų tarp krūtų dydžio ir jų pilnumo bei genetikos. Krūtų chirurgė ir onkologė Amber A. Guth iš Niujorko universiteto Medicinos centro teigia, kad krūtų dydis ir forma, kaip ir bet kuris kitas fizinis bruožas, perduodamos per kraujo liniją. Tačiau tai nebūtinai turi būti tiesiogiai paveldėta iš mamos ar močiutės.
  • Treniruotės neturi įtakos krūtinės formai. Treniruotės metu stiprinamas tik ant krūtinkaulio esantis raumeninis audinys, todėl sportas neturi įtakos riebaliniam ir liaukiniam krūtų sluoksniams. Išskyrus tuos atvejus, kai sportuojant siekama atsikratyti riebalų. Tokiu atveju, sumažėjus krūtinės riebaliniam sluoksniui, sumažėja ir krūtinė.
  • Nėra įrodymų, kad miegant su liemenėle krūtys bus stangresnės. Negana to, miegojimas su per maža liemenėle gali sukelti nugaros skausmus. Pasak plastikos chirurgo Fouedo Hamza, nuolat segint liemenėlę galima paskatinti priešingą, nei norima, efektą. Vielinės konstrukcijos prilaiko krūtinę ir gali susilpninti natūralų gebėjimą išlaikyti formą.
  • Miegojimas su liemenėle neturi įtakos krūties vėžio atsiradimui. Neretai moterys mano, kad liemenėlė gali užspausti normalią limfos cirkuliaciją, kuri būtina toksinams, vėžinėms ląstelėms ir mikroorganizmas pašalinti. Šis mitas neturi jokio medicininio pagrindo, nes limfa iš krūtų teka per pažasties zoną, tai yra, ne per tas vietas, kurias spaudžia liemenėlė. Jei liemenėlė blokuotų limfos tekėjimą, po krūtimis būtų matomas patinimas.
  • Nėra mokslinių įrodymų, kad tam tikri maisto produktai, kontraceptinės tabletės ir seksas didina krūtinę. Nors randama straipsnių, kad estrogenų turintis maistas, pavyzdžiui, sojos, česnakai, moliūgai, riešutai, didina krūtinę, mokslinių įrodymų šiems teiginiams pagrįsti nėra. Taip pat ir kontraceptinės tabletės – jos gali sukelti įvairių pokyčių kūne, tačiau nebūtinai padidins krūtinę, ir šie pokyčiai bus laikini.

Daugiau įdomių faktų bei informacijos - vaizdo įraše nuo 31:34

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(18)
(6)
(12)

Komentarai ()