Suomija pradėjo pirmąjį pasaulyje visuotinių bazinių pajamų eksperimentą (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

bahuriux 2017-01-04 18:49
Esi drabštus kaip bitė, ari kaip jautis, vakare gryžęs namo esi pavargęs kaip šuo, tai pats laikas kreiptis į veterinarą, gal tu visiškas asilas Čia apie šitą darbo etiką eina kalba? O jei rimtai, tai daug problemų išsisprestų su užimtumu mažninant darbo našumą, per mėnesį, tiesiog mažiau valandų dirbant, gal net kokias tik 4 dienas per savitę po 8 val, ar 6 valandų darbo diena. Ir apskritai tokie eksperimentai labai sveikintinas reškinys.
Creatium 2017-01-04 19:43
Bet iš kur valstybei gauti pinigų tam?
immortallt 2017-01-04 20:01
Pamirškit "valstybė gauti pinigų" nėra tokio dalyko. Įsivaizduot paprasčiau valstybę pakeiskit 20 žmonių grupelę absoliučiai vieną, prieš ją nieko nebuvo ir per gyvenimą niekada su niekuo kitu nesusitiks ir net nežino, kad dar kažkas yra. Tai vat jei toje grupelėje tiesiog visi pradės dirbti mažiau, ar bus sukuriama daugiau?
Creatium 2017-01-04 20:44
Na, čia idėja visko yra tame, kad robotai tipo dirbs už žmones, t.y. "atims" žmonių darbus. Dėl to tipo reikia tos bazinės išmokos. Bet aš dėl to ir klausiu iš kur valstybė gaus pinigų bazinėms išmokoms, jeigu bus mažiau dirbančiųjų? Aš matau tik vieną kelią: jei valstybė nacionalizuotų gamybą robotais. Bet nu ką aš žinau... gal yra koks kitas kelias, kurio nematau?
AAA000 2017-01-04 21:00
Ir ko tu cia nematai? Valstybe ir taip kisasi i gyvenima ir reguliuoja visokias sritis, plius valstybe kontroliuoja erdve, kurioje tu buni. Atsiskirt tu nuo valstybes negali. Gali tik emigruot, bet irgi, tik i kita valstybe, su kitokiu reguliavimu ir kisimusi. Cia mokestis uz kisimasi, ir uz kontroles nesabotavima. Tau tiesiog pasako - se tau 560€ - paglosto par galvute ir pasako - ir toliau taip gyvenk kai "mes (valstybe)" norim - buk taisyklingas pilietis. Del robotu: Svarbiau ne tai, "kad robotai pakeis darba", o tai "kam tie robotai priklausys". Jei jie priklausys valstybei - ta prasme tu siulai robotus nacionalizuot - sitas variantas jau isbandytas - valstybe suzlugs. Nes savininkai darbo irankiais rupinasi geriau - nei valstybe. Sitas klausimas "iskur valstybe gaus pinigu" isvis beprasmis. Teisingas klausimas "kiek priklauso kiekvienam pilieciui musu valstybeje". Aisku mes maziau pazangi valstybe nei "Suomja" - tai mum maziau butu situ ismoku P/S. Immortal kaip visada nusisneka. Jo teorinis pvz su 20 zmoniu yra atvejis kai valstybiu su visuotine kontrole dar nebuvo. Ta prasme neverta nusisnekejimu net pradet nagrinet...
punktyras 2017-01-04 21:41
Gaus iš ten pat, iš kur ir dabar gauna, iš mokesčių, akcizų, pvmų etc.
Creatium 2017-01-04 23:02
Tai reikės kelt visus mokesčius? Nu nes logika yra tokia: jeigu dabar trūksta pinigų įvairioms išlaidoms, tai dar mokėsime visiems po bazinį atlyginimą. Ar čia tikimasi, kad sumokėti pinigai grįš iš padidėjusio vartojimo? O kaip tada su pinigais, išeinančiais už šalies ribų (už importines prekes)? Čia toks įdomus dalykas yra, norėtųsi kur kas gilesnių paskaičiavimų ir prognozių. Mat viskas dabar atrodo labai smarkiai išplaukę ir visiškai basic teoriniame lygyje, tokiame, kad kartais net sunku patikėti, jog tai veiktų.
shift 2017-01-04 23:48
Nebūtinai kelti, galbūt suomiai mato kitų antrinės naudos aspektų - didesnis vartojimas, socialinio saugumo jausmas, sumažėjęs pašalpų skirstymo ir apskaitos aparatas, sumažėjęs nusikalstamumas ir t.t. Automatizuota gamyba irgi moka pelno ir pvm mokesčius nuo produkcijos pardavimo, todėl logiška, kad "robotai" dirba žmonių naudai. Manau, kad šiuo atveju suomiai tik sutrumpina ir supaprastina pinigų kelią pas piliečius. Nes bedarbius ir taip reikėtų visokiomis lengvatomis remti, nemokamai gydyti ir t.t. Todėl davus pinigus į rankas, galbūt nereikės kitų pinigų lengvatoms, žmogus bus lygiavertis dirbančiam ir pats galės spręsti ką su parama daryti. Ypač tai labai gerai jaunimui, kuriems reikia bent šiek tiek pajamų, kol įsitvirtins darbo rinkoje, kad nesėdėti ant tėvų sprando. Bus tikrai įdomu stebėti šio eksperimento rezultatus.
Rukis 2017-01-05 01:22
Pilnai pritariu Suomijai ir savotiškai didžiuojuosi jais, nes tai yra progreso kelias į robotizuotą ateitį, kur žmonės nebe susidurs su šiuolaikine aktualija: Dirbu tam kad galėčiau duona valgyt ir kaip nors gala su galu sudurti, o ne todėl kad man tai patinka/noriu ta veikla užsiimt.
immortallt 2017-01-05 09:28
A) šitas mokestis skirtas sumažinti žmogaus nerimą, ir kad žmogus pasirinktų darbą, kuris jam patiktų bei ilgu laikotarpiu sukurtų/uždirbtų daugiau. Klausimas, visgi ar nenugalės tinginystė? B) Pajamos iš ten pat - socialiniai surinkti mokesčiai perskirstomi ir mokami visiems. Sutaupoma perskirstymo išlaidų. MAŽA dalis grįš per vartojimo mokesčius. C) Industrializacija padidino darbuotojų skaičių dešimtimis kartų, ne sumažino. Kodėl manot, kad robotizacija sumažins? Sumažins tik poreikį bukiems darbams atlikti. D) Tai kokia motyvacija bus atlikti darbus, kurių niekas nenori nudirbti, bet kažkam reikia? Kokia motyvacija bus eiti ir kurti, kai žmogus geriau tiesiog gulės ant sofkės, ką net su mūsų mažom išmokom Lietuvoje žmonės daro? Tą daro ir toje pačioje skandinavijoje, kai atvažiuoja imigrantai ir net neketina kada nors pradėti dirbti. Ar net trečia karta jų ten gyvena ir nematę bei negirdėję, kas tas darbas ir su kuo jis valgomas. Gi pinigai iš oro krenta, kam dirbti. Pasiskundi, nueini į kokį protestą ar sukeli riaušes ir daugiau gauni. Tiesa, idėja nėra bloga. Gryniausia šios idėjos forma yra ta, kad ką surenkame per SoDrą, padaliname ant visų žmonių Lietuvoje po lygiai. Tai yra tiek naujagimis, tiek pensininkas gauna tiek pat. Tam procesui valdyti bereikalingi vos keli žmonės, nebereikia pastatų, daug skaičiavimų ir pan. Dar tikimasi, kad tokia sistema motyvuotų labiau mokėti mokesčius.
Nukainotas 2017-01-05 09:36
Įdomu, kokia dalis Lietuvos gyventojų, gavę bazinę išmoką, lėktų į Maxima alaus ir prigultų ant sofos priešais TV iki kitos išmokos.
AAA000 2017-01-05 12:09
Cia pavydas, ar apie save sneki? Aiskiai gi raso - sita ismoka gaus visi. Dirbantys irgi. Kaip prieda prie algos uz moralini sunkuma darba dirbant O dabar Suomijoj tik ekspermentinis etapas - vienam sluoksniui kolkas tik taiko - bedarbiams. Ir tai tik tokiems, kurie susitvarke soc. parama. As manau tokios ismokos labai pakels salies kurioje jos bus mokamos pilietybes verte. Cia kaip vidinis barjeras pries imigrantus. Atvaziuot neuzteks. Tures bent jau kalba ismokt ir istatymu laikytis. Jau dabar kai kuriems seiles teka vien nuo idejos
immortallt 2017-01-05 12:38
AAA geras prierašas, kai pas patį -30, kritikuoja tuos, pas kuriuos >500. Čia kaip griežto rėžimo kalėjime sėdintis pavarei, bent jau patylėt galėjai. O kas dėl išmokos, kuo tai skiriasi nuo bedarbio išmokos ir kuo jinai motyvuos pradėt dirbti tuos, kurie piktybiškai ir dabar nedirba?
AAA000 2017-01-05 12:48
Del darbo ir nedarbo. Cia yra teisingos visuomenes bendruomeniskumo mokestis. Su darbu jokio rysio nera. Cia tik tavo iskreipta morale kazkodel nori per visuomeninius mokescius verst neatlygintinai vergaut kazkuria dali visuomenes. Vergvaldzio poziuris. O gerai dirbt turi skatint atlyginimas uz darba. O ne kazkokie nurodinetojai - kurie nesupras del ko tuo kazkaip asmeniskai suinteresuoti. Nesvarbu kaip jie traktuoja. Bet kuris nors siektiek mastantis nenori vergaut. O realiai mastantis nemegsta bet kokiu vergijos formu. P.S. Matai - sitam forume reitingo sistema kreiva, kas pirmesnis, tas teisesnis Tu tiesiog neturi supratimo, kaip veikia sistemos - is tavo postu tas labai gerai matosi. Is tavo >500 nieko neliktu - jei velesni forumieciai galetu iskart minusuot. Jei as noreciau teigiamo reitingo - rasyciau tik "nulaizytus" ir "apciulptus" komentarus
immortallt 2017-01-05 13:55
Neatlygintinai vergauja tie, kurie dirba ir moka didelius mokesčius. Tie, kurie dirba už MMA išvis neprisideda prie visuomenės gerbūvio kūrimo, tik parazituoja. Iškreiptas mąstymas tik pas tave. Supaprastinsiu, grįžkime į laikus, kai žmonės buvo dar klajokliai. Klajoklių standartinė gentis, tarkime 40 žmonių ir pasiskirstę po lygiai: 15 vyrų, 15 moterų ir 10 vaikų iki 14 metų. Jei iš 15 vyrų 12 eis medžioti, o tryssnaus ir tik pamatę, kad iki stovyklavietės likus 300 metrų jie parsitempia grobį atbėgs parvilkti, tai kiti vyrai A) mes velniop juos iš genties B) paliks juos tris partempti likusio grobio Dabar ateini tu, vienas iš tų trijų vyrų ir pradedi "pisti protą" apie tai, kaip tave išnaudoja, nes turi parvilkti visą mantą ir grobį. Dėl minusų, jooo.... Jau kas kas, bet mano komentarai tikrai nenulaižyti. Nebent su benzininiu pjūklu. Vėlesni forumiečiai, tai turi omeny troliai ir vartnikai?
aislandas 2017-01-05 14:04
Atsakant konkrečiai į tavo klausimą - ji bus mokama net kai ir dirbsi. Tai jei bedarbis gaudavo sakysim 300EUR pašalpą, jam nelabai aktualu dirbt už 400EUR. Tokiu atveju jis dirbs už 400 EUR ir toliau gaus 300 EUR (sumoj 700EUR, kas jau yra visai respektabylu). Skačiai iš akies, pavyzdiniai. Taip pat - toks žmogus 'pliuso' biudžetui nesudarytų, bet sumokėtų labai grubiai panašiai mokesčių kiek gauna paramos. Taigi labai didelis win-win, nes išsprendžiama socialinė problema (nėra bedarbio, kuris valkatautų, galbūt darytų nusikalstamą veiklą, etc.) Žiūrint plačiau, atsimink, kad čia programa apeliuojanti ne į 'piktybinius', o į tiesiog su technologijų traukiniu nesuspėjančius. Tokių bus vis daugiau ir neišvengiamai po 10-20 metų jau 30-50% populiacijos nebegalės dirbti - kai nuolatinis nedarbas viršija kritinę masę (didžiosios depresijos laikais 25-35%) kyla revoliucijos / karai. Žmonija palengva renkasi kelią: a) UBI ir iš esmės nedidelius pokyčius ekonomikos sistemoje, neskaitant, kad daugelis nebedirbtų; b) naujus/senus ekonominius modelius kai būtų iš oro sukuriama nebūtinai produktyvių, bet subsidijuojamų darbo vietų tam, kad žmonės priverčiamai dirbtų bent kokį nors darbą (kažkas panašaus į socializmą / komunizmą); c) toliau laukinį kapitalizmą po kurio vyktų revoliucijos (karas / masinis genocidas / etc.). CGP Grey gerą video sukūręs tuo klausimu buvo - kai kurie teigia, kad vis atsirasdavo ką veikt žmonėm po kiekvienos revoliucijos, tai taip bus amžinai. Tą patį galima pasakyti ir apie arklį - jis vis turėjo ką veikti kelis tūkstančius metų iki kol - opa ir nebe. Arklių sumažėjo 10 kartų per paskutinį šimtmetį (iliustracinis skaičius) - tikiuosi nebegalintys dirbti žmonės nebus prilyginti arkliams (kaip nebereikalingi egzistuoti), ar kitaip manai?
immortallt 2017-01-05 14:21
Aislandas, jei imsi konkrečiai Lietuvos pavyzdį, tai 400€ į rankas uždirbantis sumokės viso tik 250€ mokesčių, iš kurių SoDros mokesčiai ~190€. Jei mes nediferencijuojame, kaip šita sistema gryniausioje formoje ir turėtų veikti, tai pensijoms mokėti jis neuždirbs. O iš ko mokėsime tada tiems, kurie nedirba ir tenkinasi 300€? Ir kuo prasikalto tie, kurie 16-22 metus mokinosi ir kišo savo laiką bei pinigus, darbe aukojasi ir intensyviai dirba, bet turi išlaikyti dar 2-4 babajus geriančius nuo 12-kos metų? Toliau, o kam jam dirbti ir gauti tik 700€ jei gali nedirbti, gauti 300€, ir dar kartais juodai prisidurti, kai nuotaikos bus? Arba tiesiog dirbti juoda ištisai, pasiimti ne tik 400€, bet ir tuos 250€, kuriuos šiaip mokesčiams sumokėtum, gi tada turėsi jau nebe 700€, o 950€ ir neprarasi absoliučiai nieko, net savo pensijos. Nespėjančius su "technologiniu traukiniu" reikia rūpintis juo šviečiant, ne nurašant kaip senus kompus. Tas pats ir apie žmones su negalia. Pas mus juo nurašyti kaip nenaudingi. Tai sugadino jau tuos pačius žmones ir jie dėl to patys nelaimingi. Žmonija visad svyruoja nuo vieno kraštutinumo, prie kito. Dabar vis dar auga socializmas, nors dėl socializmo krenta visa pietų Europa - Ispanija, Italija, Graikija, Portugalija ir Prancūzija. Airija vos neužsilenkė. Anglija irgi ritasi žemyn. Švedija su Suomija irgi reikalai geryn neina, laikosi iš inercijos ir prieš tai didelio įdirbio. Jokia sistema viena pati nėra gerai. Šita pati idėja bazinių pajamų nėra bloga, bet jinai ir nėra kažkuo itin gera. Jinai turi daug trūkumų, kurie nutylimi ir pabrėžiami privalumai, kurie dažniausiai sąlyginiai, o kartais nepasiekiami, nes neįgyvendinama idėja pilnai, tik dalinai. Pvz., mokės tik dabar esantiems bedarbiams. Taigi, jei tu dabar dirbi už arti MMA, tai negausi, o tas kuris bedarbis gaus. Pradės gauti išmokas, pradės dirbti ir bedarbis gulėjęs ant sofkės ilgus metus staiga gaus beveik 2x daugiau, nei tas, kuris visą laiką dirbo, kad ir už mažiau, bet save išlaikė.
aislandas 2017-01-05 14:28
Blogas pavyzdys - gyvename nebe akmens amžiuje. Realesnis pavyzdys būtų: yra 1 medžiotojų vadas, 11 aktyviai norinčių medžiot ir 3 kuriem pofik. Medžiotojų vadas turi daug žemės (paveldėjo / sutarė su senesniu vadu) į kurią žūt būt negali eit medžiotojai (bendrai yra nusprendę, kad pakars tą kuris eis be leidimo, nes tai nusikaltimas). 1) Dešimtis metų vadas leidžia medžiotojams pagaut ir partemt 15 stirnų, 7 pasilieka sau (nežinia kodėl, bet reikia gi) ir 8 leidžia pasiimt medžiotojams. Taip pat solidarumui visi sutarę, kad 1 stirną duoda bendrai suvartot vadas ir 1 stirną medžiotojai. Visi kaip ir sotūs; 2) Dabar vadas žiūri, kad vietoj medžiotojų tą patį darbą gali padaryti 3 metaliniai medžiotojai, kurie minta saulės šviesa. Pradžioj tie metaliniai ne kažką, tai trunka dar 20 metų kol jau jie gerai medžioja ir žiū - užtenka vienam medžiotojui prižiūrėt porą metalinių ir galima parsitempt visas stirnas. Vadas geras, duoda vieną stirną prižiūrinčiam, dvi stirnas - dėl solidarumo. 14 medžiotojų dalinas dvi stirnas, visi alkani, pikti, bet yra susitarę, kad bus pakarti jei eis pas vadą į valdas patys parsitempt. Kiek ilgai manai kaip durniai sėdės pas save oloj ir valgys stirnų kaulus? Ar nemanai, kad geriau vadui solidariai atiduot 8 ir toliau visi sotūs ir jis toliau su tiek pat kiek seniau sėdi? Šiuo metu vadas taip nemano, kaip jo inžinierius gaunantis vieną pilną stirną sau, matau ir tu taip nemanai. Klausimas - ar pirmiau medžiotojai pikti pasidarys, ar vadas supras, kad jam nereik 12 stirnų? Jei žiūrim į istoriją, atsakymą žinom. Bet - gal šis kartas bus kitoks?
immortallt 2017-01-05 14:48
Sumalei kaip patogiau. Modelis velniai žino apie ką. Apie žemę? Žemė ir jos ištekliai dabar yra valstybės=žmonių. Apie kapitalą? Kapitalas yra uždirbtas kažkieno, kad ir paveldėtas, bet tėvai reiškia daug ir sunkiai dirbo, ar seneliai. Toliau, dabar nėra jokių draudimų eiti į kitas valdas. Nėra jokių apribojimų patiems tuos "metalinius medžiotojus" įsigyti. Nėra jokių apribojimų stirnas ne tik medžioti, bet ir auginti. O svarbiausia, pavyzdį nusikopijavai dėl 3 nieko neveikiančių. P.S. kas čia tie pusbadžiu gyvenantys, kurie badą įsivaizduoja, kad negali restorane dienos pietų valgyt kasdien?
hamann 2017-01-05 14:57
O tai kam tada mokėti nedirbantiems? Mokėk tik dirbantiems. Nebus parazituojančių, ir visi eis dirbti bent kažką.