S. Hawkingas pasižymėjo nuostabia iškalba ir ypač intelektualiais palyginimais kalbėdamas ir apie žemiškus dalykus (Video)  ()

Pasaulyje turbūt labiausiai žinomas mokslininkas Stephenas Hawkingas yra žinomas dėl savo neįkainojamai aštraus požiūrio į kosmosą, laiką ir fizikos mokslą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau fizikas taip pat pasižymėjo ir nuostabia iškalba, kalbant ir apie daug jautresnius žmonėms dalykus, skelbiama leidinyje „Daily Mail“.

S. Hawkingas pateikė žinutę tiems, kurie kenčia nuo depresijos, puikiai perteikdamas vieną iš paslaptingiausių kosmoso darinių – juodosios skylės ir depresijos palyginimą. Pasak žymaus mokslininko, nėra svarbu, kokie tamsūs ar juodi jie beatrodytų, iš abiejų galima ištrūkti.

„Šios paskaitos pagrindinė žinutė yra ta, kad juodosios skylės nėra tokios jau juodos, kaip jas bandoma pateikti. Jos nėra amžinybės kalėjimai, kaip kadaise buvo manyta, – 400 susirinkusiųjų žmonių Londono karališkajame institute prieš metus pasakojo S. Hawkingas.

– Daiktas gali palikti juodąją skylę tiek į išorę, tiek ir į kitą visatą. Taigi, jei jūs jaučiatės atsidūrę juodojoje skylėje, nepasiduokite – yra kelias iš ten ištrūkti.“ Mokslininkas, vakar šventęs savo 75-ąjį gimtadienį, jau 53 metus gyvena su amiotrofinės lateralinės sklerozės diagnoze – nepaisant to, kad 1963-iaisiais jam buvo „duoti 2 metai“.

Mokslininkas pasiūlė peržiūrėti juodosios skylės teoriją

Garsus britų fizikos teoretikas, vienas iš moderniosios teorijos apie juodąsias skyles autorių Stephenas Hawkingas dar 2014-aisiais pasiūlė iš naujo peržiūrėti vieną iš pagrindinių šios teorijos postulatų – vadinamojo „įvykių horizonto“ egzistavimą juodosios skylės prieigose.

Manoma, kad peržengusi įvykių horizontą nei medžiaga, nei energija nebeturi šansų ištrūkti iš juodosios skylės nasrų. Anot S. Hokingo, toks „įkalinimas“ iš tikrųjų tėra laikinas. O tai reiškia, kad tradiciškai įsivaizduojamos juodosios skylės neegzistuoja.

„Klasikinėje teorijoje teigiama, kad ištrūkti iš juodosios skylės gravitacijos yra neįmanoma, – S. Hokingą cituoja žurnalas „Nature“. – Tačiau kvantinėje teorijoje energijos ir informacijos ištrūkimo iš juodosios skylės nasrų galimybė egzistuoja.“


 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(19)
(2)
(17)

Komentarai ()