Jei turite katę, įkandimų ir įbrėžimų neišvengsite, bet ar žinote, kokie jie pavojingi?  (7)

Kuomet katė įkanda žmogui, jos aštrūs iltiniai dantys lengvai perveria odą, palikdami mažas, tačiau labai gilias žaizdas. Šios žaizdos greitai užgyja, dėl to po oda įkalinamos kačių burnos bakterijos, kur jos greitai ir nesunkiai dauginasi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Panašūs sužeidimai padaromi katei įbrėžus nagu – itin aštrūs lenkti nagai padaro gilias žaizdas, palikdami bakterijas itin giliai po oda. Priklausomai nuo žaizdos gylio ir kūno vietos, bakterijos gali greitai užkrėsti gretimus audinius. Kačių įkandimai yra vienodai pavojingi tiek žmonėms, tiek gyvūnams.

Kačių burnose yra labai daug bakterijų, kurios gali sukelti stiprias odos infekcijas. Viena dažniausiai pasitaikančių bakterijų yra Pasteurella multocida. Katės įkandimo infekuota žaizda būna raudona, ištinusi bei skausminga, o bakterijos greitai plinta į gretimus audinius, taip sukeldamos būseną, vadinamą cellulitis.

Bakterijos taip pat gali patekti per kraują į kitas kūno dalis, dėl to atsiranda septikemija, dar vadinama „kraujo apnuodijimu“. Užsikrėtę žmonės gali karščiuoti ir jaustis tarsi sirgdami gripu, o retais atvejais, jeigu netaikomas gydymas, žmogus gali ir mirti. Todėl įkandus katei primygtinai rekomenduojama kuo greičiau kreiptis į gydytoją, kad įkandimas būtų tinkamai gydomas.

Gydytojas greičiausiai išrašys antibiotikų, kad būtų užkirstas kelias infekcijos atsiradimui ir išplitimui, o kartais žaizda gali būti ir susiūta. Tokiais atvejais katė greičiausiai bus tikrinama, ar yra paskiepyta nuo pasiutligės ir ar skiepų galiojimo laikas dar nesibaigė. Ji gali būti uždaryta ir stebima 10–14 dienų. Taigi nenumokite ranka, jei katė įkando jums ar jūsų šeimos nariui, nes pasekmės gali būti rimtos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(22)
(23)
(-1)

Komentarai (7)