Ar žinote, kur daugiausiai bacilų kaupiasi viešajame tualete? Ne ne, tikrai ne ant klozeto ar jo dangčio! (Video)  (6)

Įprastai žmonės stengiasi išvengti apsilankymo viešajame tualete, tačiau kartais tai neįmanoma. Ir nesvarbu, ar ką tik ten darbavosi valytojas – vidinis nepasitikėjimo ir nešvarumų baimės jausmas neleidžia liestis prie klozeto sėdynės. Kai kurie to paprasčiausiai vengia, o kiti į pagalbą pasitelkia storą tualetinio popieriaus sluoksnį. Visgi, egzistuoja keletas rimtų priežasčių, kodėl to daryti nereikėtų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paprasta tiesa yra ta, kad popierius, kabantis viešajame tualete, yra daug nešvaresnis nei pats klozetas. Visų pirma, dėl to, kad pagrindiniai klozeto paviršiai, įskaitant dangtį, yra sukurti taip, kad bakterijos ir kiti ore sklandantys nešvarumai prie jų negalėtų lengvai prikibti. Tuo tarpu tualetinis popierius kaip tik yra skirtas valymui, todėl tampa puikia terpe bakterijoms įsikurti. Galvojate, iš kur ant šviežiai išvynioto rulonėlio  atsirado šių mikroorganizmų?

Vos tualete nuleidžiamas vanduo, į orą išmetama milijonai bakterijų ir kitų mikroskopinių dalelių. Dėl sudrumsto oro jos pasklinda net dviejų metrų atstumu ir nusėda ant visko, kas yra pakankamai minkšta ir šiurkštu. Beje, ir ant jūsų drabužių, todėl patartina prieš nuleidžiant vandenį, nuleisti klozeto dangtį. Žinoma, dalis šių nešvarumų nusileidžia ir ant klozeto paviršiaus, tačiau dėl jo formos ir paviršiaus lygumo bakterijos čia neišgyvena. Priešingai nei ant tualetinio popieriaus rulonėlio.

Ar baimė pasigauti ligą naudojantis tualetu yra reali?

Tualetinis popierius yra sukurtas taip, kad pasižymėtų kuo geresnėmis sugėrimo savybėmis. Iš esmės, tai yra gero tualetinio popieriaus rodiklis. Tačiau tuo pačiu ši savybė sukuria ir puikius namus bakterijoms. Daugelis jų nėra pavojingos, tačiau tarp jų gali pasitaikyti ir  E. coli, ir kiti pavojingi mikroorganizmai. Beje, kai kuriuose viešuosiuose tualetuose siūlomi ir specialūs uždangalai – jie, deja, pasižymi tomis pačiomis problemomis.

Tiesa, kai kurie žmonės viešųjų tualetų bijo ir dėl tariamos lytiniu keliu plintančių ligų grėsmės. Nors gydytojai pripažįsta, kad teorinė galimybė pasigauti tokią infekciją yra (pavyzdžiui, per įpjovimą odoje), normali higiena ir sveika imuninė sistema iš karto užkerta tam kelią. Abigailė Salyers, JAV Mikrobiologijos draugijos prezidentė, interviu webmd.com teigė: „Mano žiniomis niekas nėra pasigavęs lytiniu keliu plintančios ligos nuo tualeto sėdynės“.  Kita vertus, žmonėms norisi turėti nors kokią garantiją, kad neigiamų pasekmių pasinaudojus viešuoju tualetu nebus. Negi nėra išeities?

Vienas iš patogiausių variantų – su savimi nešiotis tualetinio popieriaus, o klozeto sėdynę nuvalyti dezinfekuojančia servetėle. Iš esmės, tai suteikia saugumo jausmą, kurio, kitu atveju, ieškotumėte viešajame tualete kabančio rulonėlio klostėse. Taip pat nepamirškite kruopščiai muilu nusiplauti rankas ir natūraliai stiprinti imunitetą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(42)
(9)
(33)

Komentarai (6)