Seniai pradingęs kontinentas atrastas paniręs Indijos vandenyne  (6)

Kadaise tarp Indijos ir Madagaskaro įsitaisęs priešistorinis kontinentas dabar išsibarstęs Indijos vandenyno dugne.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-02-03 Seniai pradingęs kontinentas atrastas paniręs Indijos vandenyne  (6)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmosios kontinento buvimo užuominos radosi, paaiškėjus, kad kai kurių Indijos vandenyno dalių gravitacija stipresnė, kas rodo storesnę plutą. Pagal vieną teoriją, taip nutiko, kai dalis sausumos paniro ir tapo vandenyno plutos dalimi.

Mauricijus buvo viena iš tų vietų, kur gravitacija stipresnė. 2013 metais, Lewis Ashwal iš PAR Witwatersrand universiteto su kolegomis iškėlė idėją, kad vulkaninė sala įsitaisiusi ant seno, nugrimzdusio kontinento dalies.

Nors Mauricijaus salai tėra 8 milijonų metų, kai kurie cirkono kristalai salos paplūdimiuose yra beveik 2 milijardų metų amžiaus. Ugnikalnių išsiveržimai galėjo išsviesti cirkoną iš giliau glūdinčių senovinių uolienų.

Dabar Ashwalas su komanda Mauricijuje aptiko iki 3 milijardų metų amžiaus cirkono kristalus. Atlikę detalias analizes, jie rekonstravo prarastojo kontinento, kurį pavadino Mauricija, geologinę istoriją.

Išsiskyrimas

Mauricija buvo mažas kontinentas — maždaug ketvirčio Madagaskaro dydžio — įsiterpęs tarp Indijos ir Madagaskaro, kurie prieš 85 milijonus metų buvo daug arčiau vienas kito, nei dabar. Tada Indija ir Madagaskaras ėmė tolti vienas nuo kito ir Mauricija pradėjo temptis ir plyšinėti.

„Tai kaip plastelinas: tempiami kontinentai plonėja ir suyra į gabalus,” paaiškino Martinas Van Kranendonkas iš Naujojo Pietų Velso universiteto Australijoje. „Būtent šie ploni gabalėliai ir nugrimzta į okeaną.”

Yra duomenų, rodančių, kad kitos Indijos vandenyno vulkaninės salos, tarpo kurių Cargados Carajos, Laccadive ir Chagos salos, irgi išsidėsčiusios ant Mauricijos fragmentų.

Randama visa daugiau ir daugiau kitų senovinių kontinentų liekanų, pažymi Alanas Collinsas iš Adelaidės universiteto Australijoje.

Keletas tokių gabalų neseniai rasta šalia Vakarų Australijos ir po Islandija, sako jis. „Tik dabar, daugiau pradėję tyrinėti vandenyno gelmes, visur randame senovės kontinentų dalių.”

Žurnalo nuoroda:Nature Communications, DOI: 10.1038/ncomms14086

Alice Klein
newscientist.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(14)
(3)
(11)

Komentarai (6)